tisdag, augusti 22, 2006

Idag kommer regimens svar till 5+1...

Idag, den 22: a augusti ska regimen lämna sitt svar till det förhandlingspaket som 5+1 länderna lämnade till Iran i juni om landets atomprogram. Men det är inget ja eller nej svar utan regimen vill dra ut på det här så långt som möjligt. Idag sa utrikesdepartementets talesman Hamid-Reza Asefi att det finns vissa delar i paketet som fortfarande efter tre månader är ”oklara” för regimen, men att vissa andra delar är acceptabla.

Men det intressanta är att medan Asefi säger att regimen kan och vill fortsätta förhandla säger mannen med den riktiga makten att det inte finns något att förhandla om. För idag sa Irans ”andlige ledare” att regimen har beslutat att ”fortsätta vägen mot atomenergi” och att Iran inte kommer att lyda FN beslutet att upphöra med anrikningen av uran.

För att visa att Iran inte är ”vekt land” som lätt går att köra över har regimen planerat in en rad olika militärövningar, varav en som just nu pågår. Dessa militärövningar, eller krigsspel som regimen kallar dem, ska ha två effekter. Regimen vill visa att Irans militär är att räkna med och försöka avskräcka USA från att bomba landets atomanläggningar. Men den viktigaste anledningen är inrikespolitiskt, man vill bevisa för folket att regimen har resurser att försvara sig själv och förfogar över en stor militärarsenal om nu någon skulle få för sig att göra uppror.

Inga kommentarer: