måndag, oktober 09, 2006

statskupp försök..

Regimen gick i söndags ut med att man gripit Ayatollah Mohammad Kazemeini-Boroujerdi under lördag kvällen. Det verkar som att Iran varit ”nära” en statskupp, en dåligt planerad sådan och informationen går också isär om vad som egentligen har hänt.

Regimens säkerhetsstyrkor bekräftar arresteringen och säger att man funnit stora lager med vapen, enligt regimen ska Ayatollan ha använt vapnen till för att störa den allmänna ordningen. Samtidigt ska Ayatollans anhängare i torsdags ha kidnappat och torterat folk. Enligt Ayatollans anhängare var det regimens säkerhetsstyrkor som man hade tagit som gisslan under torsdagens händelser då säkerhetsstyrkorna försökte gripa Ayatollan. Anklagelserna om tortyr sägs bero på att anhängarna kastat syra i ansiktet på säkerhetsstyrkorna, något som regimen gör mot demonstranter.

Själva arresteringen ska ha gått ganska vilt till då närmare 1000 (enligt regimen) av Ayatollans anhängare ska ha försökt stoppa arresteringen. Under hela incidenten ska radiokanalen KRSI som sänder över hela Iran uppmanat Tehranborna och Iranierna att använda sig av tillfället för att resa sig mot regimen. Samtidigt ska Ayatollan Boroujerdi själv via radiokanalen KRSI uppmanat säkerhetstjänsten att lägga ner sina vapen och inte skada någon. Andra Ayatollor ska också ha försökt hjälpa till genom att uppmana människor att stödja Boroujerdi.

Orsaken till uppståndelsen ska vara att Ayatollan under förra veckan ska ha uppmanat prästerskapet att lämna politiken och att Iran ska utvecklas mot en sekulärstat. Det hade gjort att Khamenei krävt att Boroujerdi arrestering.

Kazemeini-Boroujerdi tillhör inte eliten av mullor i Iran och har väldigt liten makt, det eftersom hans far (också Ayatollah) mördades av regimen för att ha stått Shahen för nära. Men det är fortfarande besvärande för regimen när en Ayatolla gör uppror. För i Iran är Ayatollorna ofelbara, det är dem som har rätten att uttolka Sharia lagen, det är dem som verkligen kan ”förstå” profetens ord och det är dem som ska bana vägen för Mahdis återkomst.

Och när en Ayatollah uppmanar människor att resa sig mot regimen så vacklar grunden för regimen, det är därför regimen har så svårt att hantera en sån som storayatollan Montazeri.

1 kommentar:

Anonym sa...

Lyssna på intervju med Boroujerdi på SR Konflikt i P1:

www.sr.se/p1/konflikt

Klicka på arkiv. välj 7:e oktober.
Även uppföljning 14:e oktober i slutat av timme 1.

Mvh Saam Kapadia
programledare Konflikt, SR P1.