torsdag, oktober 05, 2006

Saken är biff…

Idag gick Mohammad-Ali Hosseini ut och sa att Iran ännu inte har tagit något officiellt beslut att bjuda in ett fransktkonsortium för att anrika uran åt regimen. Det skulle man kunna tolka som att regimen är på väg att ångra sig eller att Khamenei ännu inte bestämt sig. Men samtidigt meddelade regimen att USA gått med på att tillfälligt häva sanktionerna mot Iran och leverera flygplansdelar till regimen.

Då är väl saken nästan klart, USA visar alltså att man kan tänka sig Irans erbjudande och belönar regimen. Samtidigt så är det inte helt otroligt att det här är ett förslag som egentligen kommer från USA och västvärlden, men att regimen krävt att förslaget ska läggas fram som deras. För att markera den Iranska ”nationens suveränitet” och allt sånt där nationalistiskt trams.

För hade det varit regimen och Khamenei som klurat ut det här så hade nog Ryssland varit en mer trolig partner att vända sig till. Men eftersom USA och Storbritannien knappast litar på Putin så är valet av Frankrike ganska naturligt, eftersom Fransmännen är det mest neutrala valet. Att regimen aldrig skulle gå med på att bjuda in amerikaner eller britter samtidigt som tyskarna vill inte ha så mycket med Ahmadinejad att göra efter hans förnekelse av förintelsen, då återstår Frankrike.

På så sätt har regimen i alla fall tillfälligt avstyrt hotet om sanktioner och har säkerligen stärkt sina aktier på den internationella banan, att ett WTO medlemskap kan ligga i potten för regimen är inte heller otroligt.

Inga kommentarer: