torsdag, oktober 26, 2006

Iran de senaste dagarna...

Ny minister?

Igår offentliggjorde president Ahmadinejad sin kandidat till välfärdsminister och det blev Abdolreza Mesri igen, nu måste parlamentet ta ställning till Ahmadinejads kandidat. Det är andra gången Ahmadinejad för fram Mesri som välfärdsminister. Första gången var i slutet av september och då uppmanade parlamentet Ahmadinejad att fördröja sitt beslut tills parlamentet diskuterat om välfärdsministeriet skulle finnas kvar. Nu nästan en månad senare har inget hänt i frågan och Ahmadinejad har lessnat, därför förde han nu officiellt fram Mesris kandidatur till parlamentet.

Khamenei ber om legitimitet..

Årets mest väntade uttalande kom igår, då Irans ”andlige ledare” Khamenei uppmanade folket att rösta i valet till Expert rådet och menade att ett högt valdeltagande skulle visa solidaritet och hur enig ”nationen” är.

Det är väl kanske inte det mest oväntade uttalandet och Khamenei kommer att göra många liknande eftersom det här är det närmaste ett val om Khameneis legitimitet man kommer. Expert Rådet består av 86 mullor och det är dem som tillsätter, avsätter och utvärderar den ”andlige ledaren”. För närvarande består rådet av 70 stycket mullor, det beror mycket på att medelåldern inom rådet oftast ligger på 70 + och att mandatperioden är på åtta år.

"ingen älskar oss"

Regimen uppger nu öppet att man inte är särskilt omtyckta av folket, detta makalösa erkännande kommer ifrån kulturministern Mohammad-Hossein Saffar-Harandi som erkände att det finns en stark opposition mot regimen efter ayatollah Boroujerdis uppror.

Förövrigt berättade Saffar-Harandi att Hezbollahs ledare Hassan Nasrallah ska ha sagt att han ”avgudar” och finner inspiration hos regimens ”andlige ledare” Khamenei.

1 kommentar:

Anonym sa...

Avgudar han en mullah så är hav väl avgudadyrkare och avfälling.