söndag, oktober 01, 2006

Ministeravhopp och sanktioner...

Första fallet…

I slutet av september avgick en av Ahmadinejads ministrar, nämligen Parviz Kazemi som var välfärdsminister. Kazemi var den som hade till uppgift att uppfylla Ahmadinejads vidlyftiga löften om sociala reformer. Men nu har Ahmadinejad hittat en ny kandidat och det är Abdol-Reza Mesri, men parlamentet vägrar att genomföra en omröstning om Mesris kompetens trots Ahmadinejads skriftliga begäran. Det eftersom parlamentet vill slå ihop välfärdsministeriet med hälsovårds ministerium. En sådan omröstning kommer att äga rum under nästa vecka..

Utökade sanktioner...

I lördags godkände den amerikanska senaten utan någon debatt en lag om utökade sanktioner mot Iran, lagen skrevs på av president Bush idag. Sanktionerna är mot de företag vars affärer kan gynna den Iranska vapenindustrin. Samtidigt uppmuntrades presidenten att genom förhandlingar få den Ryska staten att upphöra med sitt stöd till regimens atomprogram.

Den Iranska regimens svar kom idag, då propagandaapparaten basunerade ut budskapet att de amerikanska sanktionerna inter kommer att påverka Irans ekonomi. Det där är en sanning med modifikation, de ekonomiska sanktioner som USA hittills haft mot Iran har inte stoppat regimen att komma ganska långt med sitt atomprogram. Samtidigt har sanktionerna lett till att internationella företag med investeringar i USA väljer bort Iran just i rädsla för att råka ut för amerikanska sanktioner.

Inga kommentarer: