måndag, oktober 23, 2006

Korta notiser..

Han överlevde..

Ahmadinejads jordbruksminsiter Mohammad-Reza Eskandari överlevde omröstningen och slipper nu att ställas inför riksrätt. Det intressanta är att hela 51 parlamentsledamöter först krävde att Eskandari skulle ställas inför riksrätt men när regimen vridit om några armar så beslutade 28 av dessa att dra tillbaka sin begäran. Men marginalerna var ändå inte så stora, 149 parlamentsledamöter röstade för att rädda Eskandari medan 98 vill ställa honom inför riksrätt.

”En stor seger är på väg”

Det sa president Ahmadinejad och menade att regimen inom kort kommer att nå en stor seger i sin utrikespolitik. Vad den här segern skulle bestå av sa Ahmadinejad inte så mycket om.

”Vi förtjänar utmärkelser”

Regimens utrikespolitiske talesman Mohammad Ali Hosseini sa i söndags att den Iranska regimen förtjänar utmärkelser istället för sanktioner för sitt agerande kring atomprogrammet.

3 kommentarer:

Tobias Struck sa...

Vad anser du/ni om riskerna för ett samarbete mellan Iran, Nordkorea och Kina?

Anonym sa...

Hej Tobias, det är inga risker med samarbete, det är ett faktum. Kina har stora intressen i Iran, med tanke på den ekonomiska boom som råder i Kina blir landet alltmer beroende av olja - inte minst Irans olja, därför är man väldigt mån om att ha goda relationer med regimen i Teheran. Iran och Nordkorea har goda relationer då man förenas i en sak - USA hatet. Det är som bekant en ohelig allians mellan kommunister och islamister. Dessvärre måste jag säga att den alliansen har vi även på hemmaplan.

Tobias Struck sa...

Makan. Så det finns alltså ett välutvecklat samarbete redan? Det är ju oroande att både Kina och Nordkorea har kärnvapen och att Iran vill ha kärnvapen. Det förändrar maktbalansen i världen. Skrämmande att kommunister och islamister har så tätt samarbete även här i Sverige.

En klok analys av vår välfärd är att den beror på fri kapitalism, yttrandefrihet och fri vetenskap. Afrika och Asien ligger efter på dessa områden - självklart är skälet den postkoloniala strategin med tullar och skatter på handeln. Om kapitalismen hade fått frodas globalt efter andra världskriget, så hade vi inte haft detta problem med fattigdom, folklig religiös fanatsism och psykopater som tillåts leda i Afrika och Asien.

Men jag anser att Bush och hans administration har gjort mycket skada i processen. Mitt hopp står till Europa. Jag hoppas att vi inom EU kan komma överens om en värdegrundsrelaterad handel, naturligvtis frivilligt. Jag skulle önska att fler företag hade syskonföretag i Afrika och Asien och gjorde affärer inom ramen av samma tro - modern gnosis. Det skulle vidga friheten inom dessa kontinenter.

Min religion modern gnosis har sina djupaste rötter i Persien, i zoroastrismen. Jag vill gärna ha en dialog med iranska liberaler. Har du några tips, så skriv till tobias@frihetsguiden.com
Välkommen också till www.frihetsguiden.com och http://tobiasstruck.blogspot.com