onsdag, oktober 04, 2006

Regimen gör upp med Frankrike...

Idag gick chefen för Irans atomprogram ut och sa att man kan tänka sig att låta ett franskt konsortium anrika uran till landet atomprogram inne i Iran. Stämmer det här och förslaget har Khameneis fulla godkännande och inte bara är en testballong så kan det här vara slutet på ”atomkrisen” för tillfället i alla fall.

För på så sätt lyckas regimen helt splittra västvärlden, det finns inte en chans att Chirac och Frankrike kommer att säga nej till en chans att leka stormakt samtidigt som USA nog insett att det här är det bästa dealen man kommer att få med Iran. Frankrike har redan nu uttalat sig väldigt positivt om det Iranska förslaget.

Regimen i sin tur slipper pratet om sanktioner och kan kanske därmed också locka tillbaka lite investeringar och rädda landets ekonomi från kollaps. Samtidigt som man hoppas på att kunna börja återuppta de relationer man hade med västvärlden under Khatamis tid. Samtidigt så kan Khameneis fraktion tillfälligt lägga ”atomkrisen” bakom sig inför det viktiga valet till expertrådet och ägna sin tid åt att slåss mot andra fraktioner inom regimen.

Men det här är också ett bakslag för den regim som i månader nu talat om att Iran kommer att ”klara sig själv”, att urananrikning är ”nationens rättighet” och att ”utländska makter” inte ska lägga sig i Irans affärer. Nu bjuder alltså regimen in ett annat land för att anrika uranet åt dem. En som känner sig mäkta missnöjd idag är Ahmadinejad…

1 kommentar:

Anonym sa...

Dumt! När fabriken är färdig kommer de uppfinna en liten konflikt, köra fransöserna på porten och driva saken vidare efter eget huvud med bomber som mål.