måndag, oktober 09, 2006

Ahmadinejads största kris..

En regering i upplösning…

Ahmadinejad har det inte lätt och upplever nu kanske sin mest kritiska stund som president. Hans regering och medarbetare håller på att försvinna en efter en. Idag lämnade 51 parlamentsledamöter en skrivelse till parlamentet om att ställa jordbruksministern Moammad-Reza Eskandari inför riksrätt, parlamentet kommer att rösta om saken på torsdag.

Samtidigt ryktas det att Ahmadinejad vill sparka sin oljeminister Vaziri Hamaneh. Hamaneh var långtifrån Ahmadinejads första val på den platsen, Ahmadinejad försökte nominera tre andra personer till den posten men samtliga avslogs av parlamentet och Hamaneh blev ett kompromissförslag.

Under väldigt kort tid har Ahmadinejad alltså nu förlorat tre ministrar. En, välfärdsministern, avgick eftersom han inte lyckades uppfylla Ahmadinejads vidlyftiga vallöften, jordbruksministern riskerar riksrätt och kommer säkerligen att lämna eller få kicken inom kort och oljeministern kommer att sparkas. Det rör sig om tre tunga minister poster, välfärdsminister och oljeministerposten är nog två av de absolut tyngsta i regeringen.

Khamenei är inte heller nöjd…

Khamenei är inte heller nöjd med Ahmadinejads arbete och har nu instruerat honom att skära ner inflationen i landet från de officiella siffrorna på 14.5 % till 10.5 % (andra bedömer att den verkliga inflationen i landet ligger närmare 16 %). Priset på mat har skjutit i höjden under den senaste veckan och Ramadan firandet. Prisökningen har lett till att många människor nu hamstrar mat något som ytterligare ökar priserna, priset på kyckling har tillexempel stigit med över 70 % under de senaste 2 månaderna, priset för ost och yoghurt med 30 % och priset på bröd med 25 %.

Inga kommentarer: