söndag, oktober 01, 2006

Korta notiser..

Regimen och Japan i gräl...

Japan har hittills tillhört de länder som kritiserat regimens atomprogram och nu får det ekonomiska konsekvenser. Regimen drar sig nu ur ett avtal med Japan om att utveckla oljefälten i Azadegan eftersom det Japanka företaget Inpex Corp ännu inte ens påbörjat arbetet efter 1.5 år. Det var meningen att det Japanska företaget Inpex Corp skulle påbörja arbetet mars 2005 men än så länge har företaget enligt regimen inte levt upp till avtalet, så nu kräver regimen företaget på skadestånd. Anledningen till att Inpex Corp inte fullföljt avtalet kan bero på att den amerikanska regeringen intagit en hårdare attityd gentemot de företag som gör affärer med den Iranska regimen.

Snart är det igång…

Snart är det dags för det viktigaste valet på väldigt länge i Iran. Det handlar om ”valet” till ”expertrådet” som bland annat har till uppgift att tillsätta och avsätta en ny ”andlig ledare”. Med tanke på Khameneis ålder och att mandatperioderna är på åtta år så kommer styrkeförhållandena kunna säga om vart och vem Irans näste diktator kommer att bli.

Igår skickade inrikesministeriet ett brev till landets samtliga guvernörer och bad dem att göra de nödvändiga förberedelserna inför valet. Deras viktigaste uppgift är enligt inrikesministeriet att få ”folk att samarbeta och delta” i valet.

Ministrar oroade över ekonomin...

Det kommer nu uppgifter att allt fler av Ahmadinejads ministrar har svårt att hålla sig inom budgetramarna. Det trots att Ahmadinejad slagit på stort och utökat budgeten och statens utgifter. En del av ministrarna är till och med oroliga att landet kan kastas in i ett nytt ekonomiskt kris om det inte kommer nya pengar och anslag.

Tidigare i år varnade 50 Iranska ekonomer Ahmadinejad för att öka statens utgifter för mycket eftersom det skulle leda till ännu högre inflation.

Inga kommentarer: