söndag, maj 08, 2005

USA vill stödja regimkritiker!

För någon dag sen rapporterade ”Financial Times” om Bush administrationens plan för att bringa demokrati till Iran. En del av strategin är att erbjuda pengar till regimkritiska grupper och individer inom Iran.

Financial Times skriver:
”A tender notice posted on the US State Department website is soliciting bids for grants totalling $3m (€2.3m, £1.57m). It notes that the Iranian government may not apply because current US sanctions prohibit funding for official purposes, but these may be waived for non-governmental organisations.”


Mullorna har protesterat och sagt att detta är ett olagligt intrång i landet suveränitet. Pengarna ska gå till att sprida demokrati och mänskliga rättigheter i Iran, genom att stärka politiska partier, fackföreningar och det civila samhället, skriver Financial Times.

De första summorna sägs vara tämligen små, men det amerikanska utrikesdepartementet planerar att lägga undan tiotals miljoner dollar för spridandet av demokrati i mellanöstern, vissa senatorer har föreslagit att 50 miljoner dollar ska läggas undan för att sprida demokrati i Iran.

Däremot så är Iranska analytiker tveksamma till att någon organisation inom Iran vågar ta emot pengarna, med tanke på vad regimen skulle göra. Det amerikanska utrikesdepartementet säger dock att detta är ett långsiktigt projekt, som syftar till att stödja de krafter inom landet som vill ha regimskifte.

Inga kommentarer: