tisdag, maj 03, 2005

Efterspelet på de regimkritiska demonstrationerna i Khuzestan!

Igår avrättades Hadi Safdari efter att ha blivit dömd till döden för ”brott mot staten”. Samtidigt så avrättades den 21-årige Yaqoub i staden Ahvaz som var platsen för regimkritiska demonstrationer för två veckor sedan. Meningen med dessa avrättningar är att avskräcka från ytterligare oroligheter.

Nu börjar det också sippra ut en del uppgifter om vad som egentligen hände under demonstrationerna och även dess efterspel. Sedan demonstrationerna för två veckor sen, uppges nu över 1000 gripna, 500 skadade och 70 dödade, de flesta mellan 18-22 år, varav flera avrättades på plats av det revolutionsgardet.

Enligt ögonvittnen så arresterade regimens trupper demonstranter på gatorna för att sedan skjuta dem på plats, för att skrämma och få slut på de regimkritiska demonstrationerna. Även helikoptrar öppnade eld mot demonstranter och en femårig pojke dödades av regimens trupper. Det genomfördes även räder mot de lokala sjukhusen för att gripa misstänkta demonstranter.

Regimen har också arrangerat en egen motdemonstration, där man med stora plakat skyllde oroligheterna i provinsen på USA och Israel.

Inga kommentarer: