tisdag, maj 17, 2005

Telia Sonera stödjer förtrycket!

Dagens industri rapporterar idag om att Telia Sonera och Ericsson tagit hem en order värd 21 miljarder kronor. Ett av Telia Soneras dotterbolag har tagit hem ordern om att dra igång Irans andra landstäckande mobilnät, enligt DI.

Detta räknas som det största projektet sedan revolutionen 1979, men för att få ordern har Telia Sonera fått göra stora uppoffringar. Först betalades en ”licensavgift” ut på 3 miljarder kronor, dessutom har man varit tvungen att blida ett nytt bolag ”Irancell”.

Regimen har krävt att 51 % ägande av det nya företaget, det för ”säkerhetsskäl” enligt regimen för att inget annat land som USA eller Israel ska kunna avlyssna mobiltrafiken.

Handel och investeringar i Iran är helt okej och bör uppmuntras, däremot så är just den här affären förkastlig. Först och främst så betalar Telia Sonera en ”licensavgift” på 3 miljarder kronor, pengar som med all säkerhet gått rakt ner i mullornas fickor. Dessutom så får regimen av ”säkerhetsskäl” 51 % av företaget, vilket gör det lättare för regimen att övervaka och avlyssna Iraniers mobilsamtal, och lättare att förfölja demokratikämpar. För det tredje så förklarar den här affären varför den svenska regeringen varit så tyst om den regimens senaste räder mot oppositionen i landet.

Bland annat då Jens Orback mötte den Iranske ambassadören, en vecka efter demonstrationerna i Khuzestan, utan att med ett ord kritisera regimens behandling av journalister. Som krävde 70 demonstranters liv samt de massarresteringar av journalister och demokratikämpar som följde.

Inga kommentarer: