måndag, maj 02, 2005

1:a maj och regimkritiska demonstrationer!

Idag så hölls det första maj demonstrationer i Teheran. En av dessa var organiserad av regimen, och hölls på national arenan ”Azadi Stadium”, den f.d presidenten och nuvarande president kandidaten Rafsanjani var tänkt som huvudtalare. Dock förvandlades demonstrationen till en arg missnöjes yttring mot regimen och Rafsanjani blev tvingad att ställa in sitt tal. Enligt rapporter ska 20.000 ha deltagit i demonstrationen, med slagord som “parlamentet förråder oss, och ledarna stödjer dem".

Rapporter om att Rafsanjani hade tänkt använda demonstrationen för att starta igång sin presidentkampanj gjorde demonstranterna ännu argare, och demonstranterna buade så fort Rafsanjanis namn nämndes. Demonstranterna skanderade också “folkomröstning, folkomröstning, folkomröstning, det är vad vårt folk vill ha”, om kravet på en folkomröstning om Irans konstitution.

Rafsanjani som är ordförande för det mäktiga “State Expediency Council”, som utses av Khamenei, hånades öppet av demonstranterna som skanderade ”Tjänarnas styre borde lämna oss i fred” och ”avskaffa slaveriet i Iran”. En hård markering mot Rafsanjani som under sin tid som president kallade sin regering för ”tjänarnas styre”, med meningen att hans regering skulle ha bestått utav ministrar som tjänade folket.

Arenan var omringad av regimens säkerhetsstyrkor, som också störde mobiltelefonsignalerna i området runt arenan. Liknande protester hölls runt om i landet, i andra delar av Teheran så drabbade demonstranter och regimens styrkor samman.

1 kommentar:

Anonym sa...

Starkt och modigt!