fredag, juni 29, 2007

Back on monday!

Hade tänkte att blogga lite idag men inser nu att jag inte orkar. Nu tänker jag logga off för helgen, vi ses på måndag ;-)

torsdag, juni 28, 2007

Khatami kliver in på scenen!

Khatami får ibland för lite cred för sina politiska kunskaper. Han är en riktig räv och en extremt skicklig maktspelare. Medan Ahmadinejad och resten av regimens underhuggare i tal och uttalande kallat Abbas regering för ”lakejer”, ”underhuggare” och istället tagit Hamas i försvar så har Khatami hållit en mycket lugnare linje.

Nu senast har han skrivit två separata brev till Mahmoud Abbas och Hamas Ismail Haniyeh (som regimen fortfarande betitlar som premiärminister). I brevet uppmanar han båda parter att lösa sina ”dispyter genom direkta samtal” och det självklart främst genom honom och hans flumprojekt ”dialogue among cultures and civilizations”.

Det ligger också i regimens intresse att vara den som lyckas föra ihop Haniyeh och Abbas. På så sätt dödar de alla anklagelser om att det är regimen som ligger bakom den Palestinska splittringen samtidigt som man räddar Hamas från total isolation i Gaza.

Khamenei inser nog också att Khatami tillhör en av de få i regimen som kan lyckas med detta. Khatami har ett gott rykte bland diplomater och ledare i världen samtidigt som Fatah och Abbas gärna vill få ett slut på våldsamheterna. Eftersom Hamas vägrar samarbeta med Blair och västvärlden och regimen inte kommer att låta Hamas samarbeta med Saudierna kan Fatah tvingas till att sätta sig vid ett Iranskt bord. Då är Khatami en medlare som man kan acceptera. Nästa Khatami resa kommer att vara till Palestina och Mahmoud Abbas…

onsdag, juni 27, 2007

Ransonering...

Igår kväll beslutade regimen att sätta igång med bensinransoneringen och det gick inte så bra. Regimen har under ett års tid pratat om att bensinransoneringar kan komma att genomföras och den senaste månaden har det bara handlat om när ransoneringen ska börja. Svaret kom igår kväll klockan 21.00. Regimen meddelade då att från klockan 24.00 så kommer ransonering införas och bensinförbrukningen kommer att begränsas till 100 liter per bilägare och månad, yrkeschaufförer får köpa upp till 800 liter varje månad.

Beslutet togs inte emot med öppna armar. Det var kanske inte så mycket beslutet i sig självt som upprörde folk, beslutet var väntat, utan sättet som regimen gjorde det på. Genom att informera folk bara några timmar innan själva ransoneringen påbörjades ville man undvika hamstrande av bensin. Men resultatet blev riktigt förbannade människor och på vissa håll våldsamheter. Bland människor ute på gatorna i Tehran hördes slogans som krävde Ahmadinejads död.

Beslutet är politiskt smartare än att sluta subventionera bensinen. Nu importerar regimen 40 % av landets bensinförbrukning eftersom man saknar raffinaderier samtidigt som subventionerna kostar väldigt mycket. Man kan nämna att bensinpriset i Iran är ett av de lägsta i världen, något som gjort att enorma mängder bensin smugglas till Irans grannländer. Skulle subventionerna försvinna skulle bensinpriset troligen stiga med 400 % men man skulle få sundare statsfinanser.

Anledningen till att man hellre ransonerar än minskar subventionerna har mycket att göra med att Iranier är vana vid ransonering från krigsåren, Iranier ser billig bensin som en självklarhet för ett land med enorma oljetillgångar samtidigt som en chockhöjning av bensinpriset skulle betyda slutet för Ahmadinejads presidentperiod. Redan nu borde Ahmadinejad vara orolig för sin återvalskampanj, ingen annan sittande Iranskpresident har varit så här illa ute. Ställer ett tungt namn upp mot honom så kan han bli den första presidenten sedan revolutionen som förlorar ett val.

I ett första steg ska ransoneringen hålla på i fyra månader och kan förlängas till ett halvår.

Khatami illa ute...

Iran är världsbäst!!!!

Tyvärr inte i något bra sammanhang. Iran är nämligen det land som avrättat flest barn sedan 1990, det trots att regimen skrivit på konventionen och barnsrättigheter som förbjuder dödsstraff för brott som begås under 18 års ålder. Sedan 1990 har 24 barn avrättats i Iran, 11 av dessa var också under 18 när de avrättades. 13 dömdes till döden för brott de begått som barn men avrättades först när de fyllt 18. Amnesty International beräknar att det just nu finns 71 barn som dömts till döden i Iran.

Skillnaden mellan Khatami och Ahmadinejad...

Den finns och är ganska stor. Häromdagen dök en film upp av den förre presidenten Mohammad Khatami när han skakar hand med ett flertal kvinnor. Enligt islamisk lag är män och kvinnor förbjudna att ha kroppskontakt såvida de inte är gifta. Khatami själv förnekar det hela, vilket faktiskt är ganska löjligt med tanke på att det är ganska tydligt att det är han på filmen och att han skakar hand med kvinnor samtidigt som en rad konservativa mullor krävt att Khatami ska förlora sin präst titel för att ha förolämpat islam.

Det här kan verka som en idiotisk grej men den här filmen illustrerar skillnaden mellan Khatami och Ahmadinejad. Medan Khatami är utbildad och, i Iranska politiska mått, modern så är Ahmadinejad motsatsen. Medan Khatami tog ekonomiska råd från utbildade ekonomer så tar Ahmadinajed det från sin ”respektabla slaktare”. Medan Ahmadinejad regeringen lägger upp planer för könssegregerade sjukhus, förbjuder kvinnor att äga företag och arbeta efter ett visst klockslag så kan Khatami skaka hand med dem. Nu betyder det inte att Khatami åstadkom något av värde under sin presidentperiod för att demokratisera Iran och öka människors frihet men han var inte primärt intresserad av att ”jävlas” med folk.




tisdag, juni 26, 2007

Uppdateringar...

Ny FN-ambassadör..


Nu har regimen bytt ut sin FN-ambassadör, efter femår fick Mohammad-Javad Zarif kicken och ny ambassadör är Mohammad Khazaí. Zarif utsågs av Khatami och var redan på väg bort förra året när Ahmadinejad ville ersätta honom med någon trogen till hans regering, men Khamenei såg till att Zarif blev kvar ett tag till. Zarif anses vara uppskattad av sina diplomatkollegor som en man med god socialförmåga och en duktig yrkesman. Det var också därför Khamenei räddade honom, när krisen kring atomprogrammet var som värst.

Japanska banker sätter press på regimen...

Japanska banker sätter nu press på den Iranska ekonomin genom att neka lån och inte godta regimens begäran att betala för oljeimport med andra valutor än dollar. Bankerna, Tokyo Mitsubishi UFJ, Mizuho och Sumitomo Mitsui har uppgett att de inte kommer att göra några nya affärer i Iran. Bankernas reaktion kommer efter påtryckningar från USA och hot om nya sanktioner mot regimen.

Slaktare Ahmadinejads ekonomiskerådgivare..

Häromdagen erkännde Ahmadinejad att han får sina ekonomiskaråd från sin slaktare. I en intervju berättar han att det finns en ”respektabel slaktare i hans bostadsområde som är medveten om folkets problem och som ger mig viktig ekonomisk information”. Tidigare har Ahmadinejad avfärdat inflationen med att människor borde handla i hans område eftersom han inte ”märkt av inflationen” när han handlat.

måndag, juni 25, 2007

Kort...

Regimen hotar Storbrittanien!

Parlamentets talman Gholam-Ali Haddad-Adel sa under söndagen att den brittiska regeringen kunde förvänta sig ett “rättmätigt” svar på att utnämningen av författaren Salman Rushdie till riddare. Han menade att utnämningen har ”kränkt” över 1.5 miljard muslimer. Haddad-Adel sa att de ”frihetsälskande” muslimerna runt om i världen ser utnämningen som ”provocerande och mot freden”.

Visa dina SMS för regimen och bli belönad!

Regimen uppmuntrar nu ungdomar som får omoraliska SMS och MMS att rapportera detta till rättsväsendet i utbyte mot en present. De som upptäcks med att skicka omoraliska SMS och MMS arresteras eller kan komma undan med dryga böter och att bli av med sitt mobilabonnemang.

torsdag, juni 21, 2007

Fatah vs Hamas..

Min teori...

I ljuset av inbördeskriget i Palestina så flyttar en rad länder i regionen fram sina positioner mot regimen. Regimen anklagas nu öppet av både PLO och Egypten för att ligga bakom inbördeskriget genom att ha beordrat Hamas att ge sig på Fatah. PLO går så långt att man skickar ut ett pressmeddelande från sin exekutiva kommitté som säger: ”Iran hjälpte Hamas att leda en militär kupp mot det legitima Palestinska ledarskapet och till att ta kontrollen över Gaza…Iran stödjer fientliga krafter i Irak, Libanon och de Palestinska områdena för att säkra och tjäna sina regionala intressen”. Ord och inga visor.

Ungefär samma tongångar hördes från den Egyptiska utrikesministern som till och med anklagade Iran för att vara ett hot mot den Egyptiska säkerheten, eftersom Gaza ligger ett stenkast från Egypten. (man kan ju fundera på varför genierna i Egypten inte tänkte på det här innan och stoppade det enorma flödet av vapen från Egypten till Palestina lite tidigare).

Så här, det flödar en del teorier. Den mest omtyckta verkar vara att regimen skulle ha beordrat Hamas att mot bättre vetande ha attackerat PLO för att gripa makten i Gaza. Det för att krossa enighetssamtalen mellan Hamas och PLO som är initierat av Saudiarabien. Anledningen till det här skulle ha varit att regimen skulle ha sett sitt inflytande i regionen hotat om Saudierna fått rollen som medlare mellan Hamas och PLO. Men jag köper inte teorin, den är bekväm och är ganska enkel men lite för korkad.

Regimen är inte korkad, den skulle ha insett att Hamas inte är särskilt omtyckt i väst och skulle lätt bli isolerat. Och skillnaden mellan ett isolerat Hamas i Gaza och ett Hamas influerat av Saudier är inte så stort för regimen. Man investerar inte så mycket resurser i Hamas för att riva ner allt så snabbt.

Däremot så är det enkelt att peka ut vinnarna i hela historien och nej det är inte Israel som Esbati försöker göra gällande, Israel är en av de stora förlorarna i hela historien.

Vinnarna är framförallt Saudiarabien. Helt plötsligt att blockaden mot de Palestinska myndigheterna borta och Abbas kan börja betala ut löner i Fatah kontrollerade områden. Mahmud Abbas har vunnit mediekriget över Haniya samtidigt som Hamas och indirekt Iran blir allt mer isolerade.

Samtidigt blev jag lite misstänksam när Arabförbundet så snabbt och enhälligt ställde sig bakom Abbas när krisen först utbröt. Samtidigt som att ingen annat land i regionen förutom Iran har fördömt Abbas regeringsombildning. Dessutom verkar regimen vara lite förvirrade och tagna på sängen av hela händelsen.

Midsommar..

Är bortrest under helgen, tillbaka på måndag..

Ha en trevlig midsommar, för det tanker jag ha ;-)

onsdag, juni 20, 2007

Fuck yeah....

Hittade den här på Nimas blogg. En ung Iranska som spöär skiten ur moralpolisen.

Neandertalare och Hamas..

Neandertalare..


Ett gäng neandertalare och får man förmoda analfabeter i Iran med gott om pengar erbjuder nu 150 000 dollar till den person som mördar författaren Salman Rushdie. Organisationen som samlar neandertalare runt om i mellanöstern och har sitt huvudsäte i Iran heter ”honoring the Martyrs of Islam world movement”, bara det namnet. 1989 utfärdade Khomeini en fatwa där han klargjorde att det var en ”skyldighet för alla muslimer att döda Rushdie” och erbjöd 100 000 dollar för besväret till muslimer. Men Khomeinis fatwa klargjorde att det även var fritt fram för alla andra att mörda Rushdie och att dessa personer skulle få den summa pengar som de önskade.

Hamas och regimen...

Igår förklarade regimens vice utrikesminister att regimen ser den nya palestinska regeringen som olaglig. Hittills har regimen hållit en låg profil samtidigt som regimens favoriter och främsta bidragsmottagare Hamas blir allt mer isolerat i Gaza. Nu pågår det säkert djupa och bekymrade diskussioner hos Khamenei om man hårdare ska backa upp Hamas eller överge Haniya och gänget.

måndag, juni 18, 2007

Uppdate...

One down...

I lördags avled storayatolla Fazel Lankarani. Lankarani var inte vilken mulla som helst. Han utsågs efter Khomeinis död till att vara den mest kunniga inom fältet av islamisk lag. Så Khamenei är nog ganska nöjd idag och lär försöka sno åt sig den titeln. Annars så är Lankarani mest känd för att ha utfärdat en fatwa mot författaren Rafiq Taqi. Samt för att ha förbjudit kvinnor ifrån att gå på fotboll.

Kolla in Lankaranis hemsida…

Fortsätter på spåret författare och fatwa!

Igår kritiserade regimen Storbritannien, inte på grund av något Blair gjort eller sagt utan på grund av ett beslut taget av kungahuset, nämligen att göra författaren Salman Rushdie till riddare. Salman Rushdie kallades av regimen för den ”mest avskyvärda personen” bland muslimer och sa att beslutet visade på västs islamofobi. Regimen påtalade också att Khomeinis fatwa ligger kvar mot Salman Rushdie, eftersom den är oåterkallerlig.

lördag, juni 16, 2007

Artikel i UNT

IRAN. Förr slogs man om vem som var den stör­sta an­ti­ame­ri­ka­nen. Nu slåss man om vem som har bäs­ta kon­tak­ten med USA. Allt­så finns det nu ut­rym­me att pres­sa re­gi­men i Iran, skri­ver Ma­jed Safaee.

Ti­dig På mor­gonen lördagen 26/5 kun­gjor­de det irans­ka in­for­ma­tions­mi­ni­ste­ri­et att man av­slö­jat ett nät­verk av spi­o­ner fi­nan­si­e­rat av USA och väst­värl­den. Inga yt­ter­li­ga­re de­tal­jer gavs och re­gi­men lo­va­de att of­fent­lig­gö­ra sina fynd un­der kom­man­de vec­ka. Det dröj­de inte län­ge in­nan spe­ku­la­tio­ner­na var i full gång: Var det här ett sätt för fun­da­men­ta­lis­ter­na att sa­bo­te­ra det hi­sto­ris­ka mö­tet i Bag­dad mel­lan USA och Iran?

Att Iran upp­rät­tar di­plo­ma­tis­ka band med USA är inte om­tyckt av fun­da­men­ta­lis­ter­na och det är mång­a inom re­gi­men som har kri­ti­se­rat mö­tet för att vara ett svek mot re­vo­lu­tio­nens fa­der Khomeinis och hans po­li­tik mot den "stora sa­tan". Men fun­da­men­ta­lis­ter­na har lite att göra med "upp­täck­ten" av "spi­on­nät­ver­ket". I stäl­let hand­lar det om vem som ska ha kon­trol­len över kon­tak­ter­na med USA.

Det hela är en del av ett kom­pli­ce­rat makt­spel inom re­gi­men och dess två star­kas­te män, den and­li­ge le­da­ren Kha­me­nei och den för­re pre­si­den­ten Raf­san­ja­ni. Raf­san­ja­ni till­hör den "mo­de­ra­ta" fa­lan­gen av mul­lor, han har län­ge dri­vit lin­jen att re­gi­men bör för­hand­la med USA. Re­dan un­der hans tid som pre­si­dent i bör­jan av nit­tio­ta­let för­sök­te han att eta­ble­ra di­p­­lo­ma­tis­ka kon­tak­ter med USA, men det stop­pa­des ef­fek­tivt av Kha­me­nei.

Men Raf­san­ja­ni har ändå lyc­kats ut­veck­la och be­hål­la ett nät­verk av irans­ka in­tel­lek­tu­el­la och opi­ni­ons­bil­da­re i USA som vill se öka­de di­plo­ma­tis­ka för­bin­del­ser mel­lan län­der­na. Det är det­ta nät­verk som Kha­me­nei nu an­gri­per. Den Irans­ka re­gi­men är, pre­cis som alla and­ra sta­ter som ba­se­rar sin makt på våld i stäl­let för folk­vil­ja, en väl­digt pa­ra­no­id re­gim. När lan­det nu gör stapp­lan­de för­sök till att eta­ble­ra kon­tak­ter med "fi­en­den" så vill Kha­me­nei vara den som kon­trol­le­rar alla band till USA. Det är oac­cep­ta­belt för ho­nom att hans ri­val, Raf­san­ja­ni, har ett eget nät­verk som skul­le kun­na un­der­mi­ne­ra hans po­si­tion.

De per­so­ner som hit­tills har gri­pits och som re­gi­men kom­mer att peka ut som med­lem­mar i spi­on­nät­ver­ket är alla Iran-ame­ri­ka­ner som på ett el­ler an­nat sätt haft kon­tak­ter med Raf­san­ja­ni el­ler hans al­li­e­ra­de. Först ut att gri­pas var aka­de­mi­kern Haleh Esfandiari som le­der tan­ke­smed­jan Woodrow Wil­son Cen­ter for scholars Mellanösternavdelning, och som nu är åta­lad för att ha upp­rät­tat ett "nät­verk i syf­te att stör­ta den is­la­mis­ka evo­lu­tio­nen". Ef­ter Esfandiari har re­gi­men gri­pit en rad and­ra Iran-ame­ri­ka­ner som Ali Sha­ke­ri och Kian Tajbakhsh.

Des­sa tre rör sig i sam­ma kret­sar och har alla va­rit med om att bju­da in re­for­mis­ter med kopp­ling till Raf­san­ja­ni och den för­re pre­si­den­ten Kha­ta­mi till se­mi­na­ri­er och ming­el med ame­ri­kans­ka po­li­ti­ker och opi­ni­ons­bil­da­re i USA. Till des­sa kan man ock­så läg­ga Hos­sein Moussavian, den för­re topp­di­plo­ma­ten och Raf­san­ja­nis al­li­e­ra­de, som an­kla­gas för att ha sålt vik­tig in­for­ma­tion till den tys­ka sä­ker­hets­tjäns­ten. Moussavian till­hör re­gi­mens vas­sas­te di­plo­ma­ter och an­ses ha skaf­fat sig goda kon­tak­ter i väst­värl­den un­der den tid han var med och för­hand­la­de om re­gi­mens atom­pro­gram med EU-län­der­na.

Re­al­po­li­ti­ken har kom­mit i kapp re­gi­men.Förr slogs man om vem som var den störs­te an­ti­ame­ri­ka­nen. Nu slåss man om vem som har de bäs­ta kon­takt­nä­ten med "den stora sa­tan". Det­ta vi­sar att det nu finns ut­rym­me att pres­sa och på­ver­ka re­gi­men i frå­gor som rör mänsk­li­ga rät­tig­he­ter. Men det är ett ini­ti­a­tiv som mås­te kom­ma från Eu­ro­pa, ef­ter­som ame­ri­ka­ner­na inte lär vara in­tres­se­ra­de av att pro­vo­ce­ra mul­lor­na med tan­ke på det ka­ta­strof­a­la lä­get i Irak.Kan Sve­ri­ge och ut­ri­kes­mi­nis­ter Carl Bildt ta led­ning­en? Vi ex­il­i­ra­ni­er hop­pas!
Ma­jed Safaee1:e vice för­bunds­ord­fö­ran­de Li­be­ra­la ung­doms­för­bun­det

Har annars ganska dålig tillgång till internet under helger, så nästa uppdatering blir måndag...

torsdag, juni 14, 2007

IAEA håller möte om Iran...

Just nu håller IAEA ett möte om Irans atomprogram. Mötet beräknas pågå under två timmar och en presskonferens kommer att hållas efter mötet. Rykten säger att IAEA: s chef Mohammed Elbaradai i möten med politiker ska ha påstått att Iran har runt 8000 centrifuger i gång. För bara någon månad sedan hävdade IAEA att det bara rörde sig om ett par hundra centrifuger.

Lösningen; sluta skicka vapen!

Regimen i Iran har uttryckt sin besvikelse och oro över oroligheterna i de palestinska områdena. Man uppmanar parterna till att uppvisa återhållsamhet och att upphöra med våldet. Ett tips till regimen kan ju vara att sluta skeppa vapen till Hamas och beordra dem att hålla sig lugna om man nu är så pass oroliga…

tisdag, juni 12, 2007

Uppdatering...

Erkännande...

Regimen erkänner nu att man har arresterat iran-amerikanen Ali Shakeri. Shakeri anklagas för att vara ett hot mot den nationella säkerheten.

Underbart är kort?

Utrikesdepartementet hävdar att det nu inte finns några fler möten mellan Iran och USA inplanerade. Utrikesdepartementets talesman Mohammad Ali Hosseini sa igår att regimen inte har gått med på att träffas igen under junimånad.

Pensionsfond hotar med att dra in investeringar..

USA: s tredjestörsta pensionsfond, Calstrs, har uppmanat 13 företag (bla. Gazprom , Indian Oil Corp, Petrobras , Royal Dutch Shell Plc och Statoil) att dra tillbaka sina investeringar från Iran. Calstrs har 171 miljarder dollar varav 1,4 miljarder är investerade i de 13 företag som gör affärer med Iran.

måndag, juni 11, 2007

Räntesänkning får kritik!

Inga planer på att attackera Israel..

Parlamentets talman, Gholam-Ali Haddad-Adel, försökte igår lugna omvärlden genom att säga att Iran inte har ”några planer på att attackera Israel”. Känns skönt att veta.

Räntesänkningen får kritik..

Ahmadinejads beslut att sänka räntorna har fått ekonomer i Iran att offentligt kritisera Ahmadinejad. Beslutet betecknas som ”oförståelig” och ”ekonomiskt självmord”. Ekonomerna menar att räntesänkningen kommer ytterligare bidra till ökad inflation

Men det är ingen som vågar kritisera Ahmadinejad utan det är hans finansminister som får ta skulden, trots att beslutet kom från Ahmadinejad och utan finansministerns vetskap. Sedan dess har rykten cirkulerat om att finansministern kan komma att avgå.

Samtidigt har 7000 studenter skrivit under ett upprop som uppmanar regimen att koncentrera sig på att förbättra landets ekonomi istället för att jaga studenter och demokratiaktivister.

fredag, juni 08, 2007

Avd. humor: Galnast vinner?

Islamiska fundamentalister:



Carola:



;-)

Skulle du ge ditt användarnamn och lösenord till Ahmadinejad?

Jobbigt att vara diktator..


Det är inte lätt att vara diktator. I alla fall om man inte är ”originalet”. Fråga bara Khamenei som måste få Khomeinis ”godkännande” innan han gör något, trots att Khomeini är död sen 17 år.

Idag under fredagsbönen intygade Ayatollah Mohammed Emami Kashani att Khameneis politik och policy ligger i linje med Khomeinis. I stortsätt hela Kashanis fredagsbön gick ut på att berätta om hur väl Khameneis politik stämmer överens med Khomeinis riktlinjer.

Blogga i Iran? Fråga Ahmadinejad först!

Den Iranska regimen säger sig nu vilja underlätta för alla bloggare och ”stärka yttrandefriheten” på nätet. Därför måste alla som vill blogga registrera sig på kultuministeriets sida samandehi.ir.

Där måste du uppge vem du är, vart du bor, vad din blogg heter OCH användarnamn och lösenord. Annars kommer din blogg att filtreras och blockeras så att ingen i Iran kan läsa eller komma åt den. Iran uppges ha över 1 miljon registrerade bloggar varav närmare 100 000 betecknas som aktiva.

Det här tilltaget uppskattades givetvis inte av Iranska bloggare som startat en webbkampanj mot tilltaget.



onsdag, juni 06, 2007

Uppdatering...

Tre finländare gripna och friade...

Idag grep regimen tre finländare i närheten av ön Abu Musa. Men regimen beslöt sig att snabbt släppa finländarna igen och de ska vara fria inom 48 timmar. Efter de uppmärksammade gripandet av 15 britter så vill nog inte regimen uppfattas som ”regelbundna kidnappare” och dessutom så har man ingen direkt ”beef” med Finland.

Regimen hävdar att "spionerna" har erkänt..

Regimen hävdar idag att de två gripna akademikerna Haleh Esfandiari och Kia Tajbakhsh har erkänt att de “utfört vissa aktiviteter”. Journalisten Parnaz Azima har gripits för att ha samarbetat med ”anti-revolutionär” media. Regimen säger att Parnaz fall är i stortsätt klar och kommer att tas upp av rätten.

Kalifornien säljer fonder..

Arnold Schwarzeneggers delstat Kalifornien kom igår ett steg närmare mot att sälja fonder värda mer än två miljarder dollar som är investerade i företag som gör affärer med Iran. Förslaget som kommer från republikanen Joel Anderson gick enhälligt igenom delstatssenaten. Åtta andra delstater överväger nu att göra samma sak som Kalifornien. Det finns även två liknande lagförslag i kongressen som väntar på beslut. Kaliforniens beslut beräknas kosta 86 miljoner dollar.

måndag, juni 04, 2007

En dag sen, men ändå..

Idag kom högtidlig hållandet av Khomeinis dödsdag. Enligt regimen samlades tusentalsmänniskor vid hans grav i staden Qom för att visa sin respekt. Samtidigt tvingades alla affärer att stänga och svartaflaggor hängde från statliga byggnader i Tehran. Khomeinis dödsdag högtidlighölls även i Finland och Islamic Cultral Center i Helsingfors. Med tal från Irans ambassadör.

söndag, juni 03, 2007

två korta noteringar..

I fredags så protesterade en rad regimanhängare mot fredsamtalen mellan "araber och sionister" och menade att samtalen "nedvärderade de palestinska martyrerna". Så ingen fred, bara utrotning av Israel. Ett krav som Ahmadinejad upprepade idag.

Revolutionens fader Khomeini dog idag för 18 år sen. Regimen verkar inte slå på stort för att påminna folk om Khomeinis "storhet". Har Khamenei mindervärdskomplex?