onsdag, maj 03, 2006

Regimen drar på sig handskarna..

För någon dag sen skröt polischefen i Tehran över att hans mannar och varnat över 10 000 män och kvinnor för att klä sig icke-islamiskt. Han skröt också om att man har inspekterat över 3 000 butiker varav 290 varnats och nu måste förändra sina skyltfönster och avlägsna icke-islamiska element.

De här kampanjen var väntad och återkommer varje då regimen slår till precis innan sommaren. Oftast leder kampanjerna till hundratals gripanden och misshandel av människor som anses uppträda eller klä sig icke-islamiskt. Målet är att ingjuta skräck i befolkningen och förhindra protester och demonstrationer under sommaren.

Men det som skiljer den här gången från alla andra gånger är att regimen varit mindre benägna att använda våld och göra mindre väsen av sig än tidigare. Nu så talar polischefen om att man har varnat människor och inte gripit eller bestraffat. Detsamma gäller för butikerna, man har varnat men inte stängt igen. Man har också valt att skicka ut polisen den här gången och inte galningarna i Bassij eller Ansare Hezbollah.

Man kan spekulera över vad detta beror på, att regimen nu har omvärlden ögon på sig? Eller är regimen rädd för att om man skruvar upp förtrycket ytterligare så kan det leda till sammandrabbningar och stora protester, något regimen inte är intresserad av när den gör allt för att uppvisa ”nationell enighet” för omvärlden.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Majid
Hittade en väldigt bra nyhet
http://www.iranvajahan.net/cgi-bin/news.pl?l=en&y=2006&m=05&d=02&a=6

Tycka vad man vill om personen i fråga (prinsen), jag är själv ingen anhängare, men om han nu lyckas ordna en temporär regering så är det väldigt goda nyheter, kanske en chans att USA stödjer den som alternativ till islamiska republiken.