fredag, maj 12, 2006

Så får regimen västvärlden att dra ner byxorna..

Ahmadinejad och regimen spelar sina kort riktigt bra, brevet som Ahmadinejad skrev till Bush administrationen verkar ha fått precis den effekt regimen önskade. Det långa och dravelfyllda brevet spelade på en förhoppning hos USA, Storbritannien och Frankrike (USF) om att regimen nu är redo för samtal och verkliga förhandlingar. Eftersom brevet kom från Ahmadinejad så har nog amerikanska UD trott att Ahmadinejad och regimen verkligen är redo att förhandla.

Khatami och Rafsanjani använde sig av samma taktik, genom att göra försiktiga (och egentligen intetsägande) uttalanden om ”dialog” så fick man fått USA och västvärlden att lätta på trycket och pressen mot regimen. Längst gick man med Khatami, då man bland annat lättade sanktioner mot regimen i förhoppningen att den nu var redo att förhandla och att återuppta diplomatiska relationer med USA. Men resultatet har alltid blivit detsamma i slutändan, de hårdföra mullorna har segrat och västvärlden har stått där med byxorna nere och missat chansen att göra nåt meningsfullt.

Nu använder sig Ahmadinejad av samma teknik och västvärlden har redan börjat lossa på byxknapparna. Jag tror inte ett ögonblick på att regimen och Ahmadinejad är intresserade av att förhandla om något, men Ahmadinejad och regimen är inte dummare än att man tar till alla sätt för att lätta på trycket och skaffa sig andrum.

För samtidigt som Bush administrationen fått Ahmadinejads brev (och officiellt avfärdade det) så valde ”USF” att annonsera att man nu kommer att ändra strategi mot Iran. Man ger upp tanken på FN sanktioner inom den närmaste framtiden och kommer att ta fram ett förslag fylld av ”morötter och piskor” till regimen. Det kan tänkas vara så att USA och Co ändrar strategi för att det är svårt att få med sig Ryssland och Kina på sanktioner. Men då ställer jag mig frågan om varför man väljer att annonsera denna kursändring så offentligt och i samband med att man får Ahmadinejads brev.

Konspirationsteoretikern i mig fick ännu mer vatten på kvarnen idag när regimens före detta chefsförhandlare Hassan Rowhani i ett brev till tidningen TIME (alltså inte direkt kontakt med någon diplomat) sagt att regimen kan tänka sig oannonserade inspektioner. Men Rowhanis förslag och utspel är egentligen fullständigt meningslöst (även som SR Ekot inte verkar inse det). Det dels för att Rowhani direkt uttrycker att hans förslag inte blivit godkänt av Khamenei och dessutom så är inte Rowhani längre regimens chefsförhandlare, utan han fick kicken och ersattes av Ali Larijani.

Så regimen skickar fram en person som lägger fram ett vagt och intetsägande förslag och det i sin tur får västvärldens ledare att hoppas på förhandlingar och västmedia att propagera för förhandlingar. Samtidigt vinner regimen andrum och tid för att lugna ner båten..

1 kommentar:

Anonym sa...

Herr Ahmadi-Nejad slutar sin epistel med frasen "Vasalam Ala Man Ataba’al hoda". Det gjorde profeten M också, i sina brev år 628 till Bysans' och Persiens kejsare: "Fred blott för dem som följer den sanna vägen." Sedan blev det krig. Och det var inte kejsarna som började.

Vad säger Fria Iranvänner om dessa tankar från bl.a. New York Sun?