måndag, maj 08, 2006

Ahmadinejad skriver brev..

Ahmadinejad har tydligen skrivit ett brev till president Bush där han föreslår ”nya lösningar” till den nuvarande krisen, och detta är det första brevet mellan en Iransk president till en amerikan på 27 år. Innehållet är inte öppen och offentlig, det kan betyda en del saker:

1) den innehåller inte enbart det vanliga ”död åt USA” retoriken utan måste innehålla vissa saker som han inte vill ska läcka ut. Det kan verkligen vara så att regimen är så rädda att man verkligen vill ha en överenskommelse med USA. Det är knappast så att Ahmadinejad själv skrivit brevet utan att mullor som Rafsanjani och Khamenei läst och godkänt innehållet. Det här innebär att brevet kan innehålla några vettiga punkter och ett erbjudande om samarbete, om USA drar tillbaka det internationella trycket så kanske regimen hjälper USA i Irak.

2) Eller så är det hela ytterligare ett propaganda inslag. Det skulle inte direkt vara förvånande, bara att Ahmadinejad skriver ett brev till Bush är anmärkningsvärt med tanke på att båda hans företrädare (Khatami och Rafsanjani) misslyckades att upprätta och hålla diplomatiska kontakter med USA eftersom motståndet från de konservativa var så stort. Är det ett propaganda inslag så lär vi få reda på det ganska snart, för om det inte innehåller något av värde lär ju Bush administrationen offentliggöra brevet.

Inga kommentarer: