tisdag, mars 25, 2008

Nästa strid och intellektuellthaveri...

Nästa strid...

Med parlamentsvalet nästan avklarat (det återstår fortfarande strid om en sisådär 60 platser som tillsätts vid extraval i april-maj på grund av Irans korkade och komplicerade valsystem) börjar de politiska falangerna att förbereda sig inför nästa strid.

Det ser nu definitivt ut att bli en strid om vem som kommer att leda parlamentet. Fundamentalisterna kommer att nominera den sittande talmannen och hans vice talman Mohammad Reza Bahonar. Medan de mer moderata konservativa kommer att föreslå Ali Larijani till posten som talman.

Bedömer Larijani att han har en god chans att vinna kommer han att ställa upp och ställer han upp så har han förmodligen gjort riskanalysen att hans chanser är goda. Frågan är om Haddad Adel då kommer att ställa upp till omval. En öppen strid vill nog båda fraktioner helst slippa.
Ett annat scenario är om fundamentalisterna gör upp med de moderata konservativa, att Haddad Adel sitter kvar men att de får någon av viceposterna. Men det gäller att också inse att något mycket viktigare än posten som parlamentets talman står på spel. Vinner Larijani så kommer han att få den plattform han behöver för att ställa upp mot Ahmadinejad 2010.

Intellektuellthaveri…

Ni som följt den här bloggen vet att jag under åren skaffat mig ett liten anhang av så att säga väldigt ettriga bloggare (notera att den listan sattes ihop för ett år sen, så dubbla antalet inlägg). Nu har en av dessa, han som tycker att tortyr egentligen bara är en annan form av gemytlig BDSM, kommit med anklagelsen att jag är antisemit.

Det baserar han på en artikel och citatet:

”De stora förlorarna är det palestinska folket och värst är det för de 1,5 miljoner människor som är instängda i Gazaremsan.”

De här killarna är ju lite som en parodi på sig själva. Jag kan notera att 2/3 av befolkningen i Israel enligt en nyligen genomförd opinionsundersökning vill att landet går mycket längre än det som jag skrev om i artikeln.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Majed,

jag förstår inte att du ens orkar kommentera Ardavans blogg. Killen är lika paranoid o fantasifull som vilken A-lagare som helst en söndagmorgon. Slösa inte energi på oseriösa människor.

Fortsätt att informera oss vad som händer i Iran, det är många som uppskattar det!

Anonym sa...

bryr dig inte om ardi
hans släktningar i iran skulle förmodligen slita honom i stycke om de fick veta att han väljer zionister framför allt iran och sitt folk. fan till och med en unge vet vad israel gör med gaza folket det är en öppen anstalt men 10 gånger värre än svenska fängelse

Majed Safaee sa...

Ni har båda rätt, men erkänn det är lite humor ändå. Att citatet om att 1.5 miljoner människor i Gaza lider kan tolkas vara antisemitiskt...