tisdag, mars 18, 2008

valfusk...

Klagomål…

Nu kommer reformisterna och de moderata konservativa med en ganska lång lista över klagomål och överträdelser som de menar påverkade utgången i parlamentsvalet.

Det första och inte helt oväntade är att de tusentals beväpnade vakter som fanns vid vallokalerna faktiskt lade sig i hur folk röstade. En del säger att de tvingades av vakterna att rösta på en fundamentalistiskkandidat. De menar också att regeringen bröt mot vallagarna när regeringsanställda delade ut flygblad och valsedlar tillhörande fundamentalisterna. De menar också att fundamentalisterna bröt mot vallagarna när dem kampanjade ändå fram till valet, enligt vallagen ska man upphöra med kampanjandet 24 timmar innan vallokalerna öppnar. Reformister menar också anställda på statliga företag tvingats till att rösta på fundamentalisternas kandidater.

Oväntat?!

Att valfusk och överträdelser förekommer när Iran håller val är väl knappast en nyhet. Landet är ju trots allt en diktatur. Men man gör sig själv en stor otjänst genom att tro att valfusk och överträdelser mot vallagen kan förklara varför fundamentalisterna vann valet.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Varför vann fundamentalisterna valet då?

Majed Safaee sa...

De vann för att: De är med statsapparatens hjälp mer diciplinerade, bättre organiserade och kan mobilisera fler väljare.

De vann för att de uppfattas till skillnad från de moderata konservativa som hederliga och icke-genomkorrupta, osv...

Finns många andra bidragande skäl...

Anonym sa...

Var kommer uppgifterna ifrån? Källor?

Majed Safaee sa...

Dem finns lite överallt faktiskt. Men jag hörde det på Radio Farda, där intervjuade klagade på att fundamentalisterna bröt mot vallagar osv.

Har för mig att även ett par stora nyhetsförmedlingar, AP & Reuters skrev om det...

Anonym sa...

Skulle aldrig för mitt liv ha röstat i ett sådant val!

Unknown sa...

ärrhå;

Näe men du bor ju inte där utan lever livet i Sverige. Troligen med bidragsfusk och alla tillbehör som de så stolta iranska bratsen här ofta utnyttjar men sällan nämner när de spelar moraliska högdjur.

För kvinnan på gatan i Iran handlar valet om liv och död och personligen funderar jag på att skaffa medborgarskap så att jag kan rösta härifrån Sverige.