måndag, mars 17, 2008

uppdatering...

Jag hade lite rätt…

I mitt första inlägg efter valet så skrev jag att fundamentalisterna var på väg att sopa rent banan, men fick ta tillbaka det när allt fler av rösterna hade räknats klart. Det verkade som Fundamentalisterna visserligen skulle vinna men att det inte skulle bli en riktig utskåpning. Men nu när rösterna för Tehran är klarräknade så är det inget annat än en utskåpning.

Reformisterna ser inte ut att vinna en enda plats i Tehran, det mest liberala av alla iranska städer. Istället tar fundamentalisterna hem hela 24 av 30 platser. Vilka som får de 6 andra platserna kommer att bli klart efter extravalen i april-maj. Visserligen har reformisterna goda chanser att vinna de återstående 6 platserna eller huvuddelen av dessa, men det är ändå förbannat uselt.

Vad beror det här på?

Dels så beror det ju givetvis på väktarrådet och valnämndernas uteslutningar av reformistiska kandidater. Men man kan inte skylla allt på det. Fundamentalisterna är helt enkelt bättre organiserade än reformister och de moderat konservativa.

De kan få folk att gå och rösta, även om deras kandidater inte vinner med lika många som reformisternas när de stod på toppen så vinner dem ändå. Grupper som stödjer fundamentalisterna såsom Bassijs och revolutionsgardet är helt enkelt bättre organiserade. Det beror givetvis på att de också har större resurser och möjligheter men också på att de är bättre disciplinerade. Om 60 % av de röstberättigade i Iran röstade så var röstsiffran bland Bassijs medlemmar kanske 90 % och de beräknas ändå vara en 7 miljoner.

Så fundamentalisterna är inte bara en starkare politisk kraft än reformister på grund av valfusk och uteslutningar utan också för att de har en stark och gedigen grund att stå på.

"Även nästa år kommer jag att vara en idiot!"

Under en pressträff med välvalda och regimvänliga journalister berättade Ahmadinejad idag vitt och brett om sina planer för nästa år. Då ska han arbeta för att stärka investeringar i Iran samtidigt som han ska upprätthålla Irans ”viktiga och mäktiga roll på den internationella arenan”. Enligt Ahmadinejad kommer nästa år att bli ett år av ekonomisk utveckling.

28 miljarder…

Något senare meddelade regimen att man gjort klart ett avtal om naturgas med Schweiz värt 28 miljarder dollar.

Nio tidningar stängs…

Kulturministeriet har beslutat att dra in tillståndet för 9 livsstilsmagasin i Iran samtidigt som man varnade 13 andra tidningar. De 9 tidningar som stängdes ansågs vara ”korrupta” och sprida ”vidskeplighet”.

Tidningarna som stängdes ner anklagades också för att publicera bilder på iranska skådespelerskor som inte levde upp till hijab-lagarna samt ibland publicerade bilder på utländska skådespelare och på så sätt underminerat de unga iraniernas moral och sedlighet.

Inga kommentarer: