onsdag, mars 12, 2008

2 dagar kvar...

Skadeglädje…

Så kan man beskriva regimens retorik just nu. Häromdagen sändes ett stort reportage om det ekonomiska läget i USA, där den ekonomiska situationen målades upp som katastrofal och som att landet var på väg mot en ekonomisk kollaps. Samtidigt som reportaget jämförde och menade att ekonomin i Iran går långt bättre än det i USA. Visserligen är tillväxten i Iran högre men det beror uteslutande på oljan men det är inte mycket annat som kan sägas vara bättre i Iran. Men hur som helst, Ahmadinejads vänner försöker nu göra poängen att ekonomiska läget i Iran står sig förhållandevis bra jämfört med andra länder och då främst USA.

Valet…

Regimen meddelade igår att närmare 44 miljoner iranier har rösträtt och kommer att kunna rösta vid valet den 14:e.

Valrörelsen…

Är stendöd. Det händer ytterst lite. Det beror delvis på krånglet att få ihop listor och att namnen på kandidaterna fastställdes så pass sent så att partierna har haft svårt att få ihop listorna snabbt. Värst är det för reformisterna som trots protester fått se en hel del av sina kandidater strukna och kämpar med att få ihop vallistor i distrikten.

Vinnarna är självklart fundamentalisterna och Ahmadinejads vänner som haft lite tid på sig att organisera sina kampanjer med tanke på att de flesta av dem godkändes redan i den första rundan av ”granskningar”. Men ändå är det en lågmäld valrörelse med en ointresserad valmanskår. Även detta talar för Ahmadinejads falang, som lättare kan mobilisera Bassijs för att få in sina röster.

Journalister dömda…

Fyra journalister har på kort tid dömts till fängelse i Iran. Det rör sig om journalisterna Arash Bahmani, Babak Mehdizadeh, Khoohzad Esmaili och Ali Anjamrooz. De dömdes till 16 respektive 4 månaders fängelse samt höga böter.

Inga kommentarer: