söndag, mars 16, 2008

Rösträkningen fortsätter...

Jag hade fel…

Det verkar som att jag hade fel i det tidigare inlägget som baserades på inrikesministeriets rapporter när 100 av parlamentets 290 platser var färdigräknade. Inrikesministeriet hävdade då att 71 av de 100 platserna hade vunnits av ”fundamentalisterna” (principalists) vilket jag tolkade som att vara Ahmadinejads vänner. Det var fel, med ”fundamentalister” räknade inrikesministeriet alla konservativa.

Själva valet verkar vara mer jämnt och kommer nog inte att helt ha avgjorts förrän tilläggsvalen är klara i april-maj. Nu verkar 206 av de 290 platserna vara färdigräknade. När 190 av platserna var färdigräknade fick de konservativa 113 av platserna, dessa dominerades av Ahmadinejads gäng som fick runt 70. Reformisterna hade fått 31 och 39 var oberoende.

Reformisterna utropar seger…

Reformisterna har utropat seger i valet. De menar att de kommer att behålla och eventuellt ökar från sina nuvarande 40 mandat. När 190 av platserna var färdigräknade hade de vunnit 31 och menade att 14 av de 39 oberoende kandidaterna var reformister. Därmed ska reformisterna ha ökat sin styra med fem ledamöter.

Tehran återstår…

Rösterna i Tehran är ännu inte färdigräknade. Det rör sig om 30 platser och enligt rapporter verkar Ahmadinejads supportrar ha vunnit 14 platser. Ett ganska starkt resultat i Tehran som är liberalare.

Oklart läge…

Eftersom det är så många som närmare 70 platser som inte kommer att tillsättas förrän efter tilläggsvalen i april-maj är det väldigt svårt att säga hur styrkeförhållandena kommer att se ut i parlamentet. Men det jag skrev i förra inlägget verkar hålla, människor valde i större utsträckning mellan fundamentalister och reformister. De moderata konservativa gör ett ganska dåligt val som det ser ut nu.

Komplicerat valsystem…

Valsystemet är likt mycket annat i Iran väldigt komplicerat. Det är inte bara så att du som kandidat måste överleva lokala valnämnder och väktarråd utan du måste också dra in minst 25 % av de avlagda rösterna. De kandidater som inte når upp till 25 % av rösterna får slåss om de återstående platserna i tilläggsval.

Inga kommentarer: