tisdag, mars 11, 2008

Efter sanktionerna...

Det våras för revolutionsgardet…
Allt fler stora privata företag har fått de4t svårare att klara sig. Närmare 80 stora företag beräknas vara nära konkurs. Det beror delvis på ökade kostnader som resultat av sanktioner och ökade handelsembargon men också på grund av att staten har enorma skulder till företagen, närmare 5.5 miljarder dollar. Det är företag som fått i uppgift att utföra en del av Ahmadinejads utvecklingsprojekt men som sedan inte fått betalt för jobbet de utfört. Samtidigt meddelar centralbanken att den privata sfären börjar få allt större problem med likviditeten. En hel del företag har redan ställt in utbetalningar av de bonusar som kommer vid det persiska nyåret, Newrooz. Nu hoppas en rad ekonomer och företag på att staten tar tag i problemet och börjar betala sina skulder.
Samtidigt gnuggar revolutionsgardisterna sina händer. De Revolutionsgardet ägda samt de företag som ägs av de s.k. bonyad inte behöver vara lönsamma och är inte heller skyldiga att betala skatter osv. När företag i den privata sektorn faller ihop ser de chansen att öka sin maktsfär.
Iran vägrar…
Regimen har nu bestämt sig för att ta bort erbjudandet om samtal med USA, direkta och indirekta. Landets chefsförhandlare Saeed Jalili sa idag att han kommer att vägra att ta emot Condoleezza Rice för samtal. Samtidigt som regimen meddelade att den nu inte har några som helst planer för att träffa USA för en tredjegång för att diskutera säkerhetsläget i Irak. De samtalen verkar nu vara inställda.

Hezbollah mer hotfull…

Regimen i Iran lägger nu allt större muskler bakom Hezbollahs hot. Under ett tal igår påpekade en av Khameneis tyngsta rådgivare, Rahim Safavi, att Israel borde ta Hezbollahs hot och ord på allvar. Samtidigt som regimen verkar ha gett klartecken för Hamas att i större utsträckning börja använda sig av Iran importerade raketer i större utsträckning.

Inga kommentarer: