Goda nyheter för regimen!Gårdagens parlamentsval visade sig vara goda nyheter för Ahmadinejad. Valdeltagandet blev väldigt högt, regimen sa sig igår vara tvingade till att vid flera tillfällen förlänga öppettiderna vid vallokalerna för att alla skulle få rösta. Regimen hävdar att valdeltagandet var runt
60 % som får anses vara trovärdigt, jfr med 51 % 2004. Ingen verkar heller idag ifråga sätta att valdeltagandet varit högt, vilket får bedömas som väldigt bra för regimen.
Ett annat intressant fenomen är könsuppdelningen. Hela 68.5 % av de röstande var kvinnor enligt regimen. Det är faktiskt värt en analys längre fram.
Goda nyheter för Ahmadinejad!Det verkar vara så att Ahmadinejads falang lyckats väldigt väl. Även om reformisterna lyckades skrapa ihop en del stöd och vinna en del platser främst i storstäderna och bland mer liberala väljare lyckades fundamentalisterna att besegra de mer moderata konservativa krafterna som utgjorde det största hotet mot fundamentalisterna.
Rösterna verkar inte vara helt färdig räknade, men när 32 av de 290 platserna var färdigräknade hade fundamentalisterna vunnit 19, reformisterna 8 och moderata 5. Att reformisterna inte skulle kunna utgöra något hot mot fundamentalisterna gjorde väktarrådet klart innan valet men att de moderata konservativa skulle gå så dåligt var det få som trodde. Det verkar som att människor i större utsträckning valt mellan fundamentalister och reformister.
Enligt reformisterna själva så hade de kandidater nog att tävla om ca; 90 av parlamentets 260 platser. Det kommer att bli väldigt, väldigt intressant att se hur många de lyckas knipa. Kommer de i närheten av 90 platser så kan reformisterna vinkla valet till att vara en omröstning mot Ahmadinejad. Idag har reformisterna runt 40 av platserna i parlamentet och de måste lyckas knipa fler för att kunna kalla sig vinnare och kasta en skugga över fundamentalisternas segerparad.
Det verkar inte heller ha varit några större överraskningar, Ali Larijani vann inte oväntat en plats från staden Qom med hela 65 % av rösterna. Det ger honom tyngd, inte så mycket att han vann med stor marginal utan att han representerar valkretsen Qom.
Och säkrade omval 2009...När Ali Larijani bestämde sig för att ställa upp var det många som trodde att han skulle göra det för att få en plattform för att kunna utmana Ahmadinejad i presidentvalet 2009. Rykten florerade genast om att Larijani egentligen förberedde sig på att utmana Ahmadinejad. Tanken var då att de moderata konservativa tillsammans med reformister skulle besegra fundamentalisterna och få majoritet i parlamentet. Larijani skulle utses till parlamentets talman och därmed få den viktiga plattform han behöver för att kunna utmana Ahmadinejad nästa år.
Nu kommer det med allra största sannolikhet inte att bli så. Fundamentalisterna lyckades vinna över hela fältet. När 100 platser av 290 har räknats klart har fundamentalisterna vunnit hela 71 och reformister och moderata bara 29. Därmed försvann nog också en del av Larijanis chanser att vinna presidentvalet nästa år.