måndag, mars 31, 2008

Uppdatering...

That’s no fun!

För någon månad sen förbjöd regimen offentliga avrättningar. Mycket beroende på PR-förlusten man gjorde när bilder på offentliga avrättningar kablades ut i världen. Samtidigt så är ”hemliga” avrättningar på något sätt mer skräckinjagande än offentliga sådana.

Men nu börjar en del ”oldtimers” klaga. Ayatollah Amini som tillhör medelskicket av mullor i Iran gick i fredags till attack mot regeringens beslut att förbjuda offentliga avrättningar och menade att ”stening måste ske offentligt”. Amini fortsatte med att hävda att en ”kvinna som varit otrogen måste bestraffas offentligt… bara för att islams fiender ser religionen som våldsamt betyder det inte att vi ska böja oss för deras önskemål”.

Kurdiska aktivister dömda till döden…

En revolutionsdomstol har för andra gången dömt den kurdiska aktivisten Hiva Boutimar till döden. Boutimar dömdes för att ha agerat mot ”nationella säkerheten och för spionage”. För en tid sen dömdes både Boutimar och Adnan Hassanpour till döden. Medan regimen vägrade att lyfta domen på Hassanpour skickades Boutimars fall till revolutionsdomstolen för granskning, men där bekräftas alltså dödsdomen mot Boutimar.

fredag, mars 28, 2008

Varför inte prata om saken?

Den senaste tidens intershiitiska konflikter i Irak har lämnat regimen i Iran lite konfunderad över hur den ska agera. Den kan inte ställa sig för hårt bakom Al-Sadr milisen som den stödjer och den kan inte heller ställa sig bakom centralregeringen som den vill ha väldigt goda relationer med.

Så idag kom regimen med sin lösning, dialog. Man vill att den irakiska centralregeringen håller samtal med ”populära” miliser. Självklart råkar alla de miliser som är populära vara shiitiska och Iran stödda medan de impopulära miliserna vara sunnitiska, såsom Al-Qaida och de lokala ”miliserna”.

Samtidigt så kritiserar man länder i regionen för att inte göra tillräckligt för att stärka enighet i Irak.

torsdag, mars 27, 2008

Uppdatering...

Ännu mer parlamentsval…

Regimen har nu satt datumet för extravalen till parlamentet. Datumet är den 25:e april. Det är ännu inte klart hur många platser som står på spel eftersom väktarrådet bara godkänt resultatet från 60 av de 162 valdistrikten. Men man räknar med att så många som 60-70 platser är kvar att slåss om, bland annat 11 i Tehran.

Spännande tilltag…

Regimen ger sig ut på okänt juridiskmark nu när den nu kräver ett flertal västerländska stater på kompensation för de skador och förluster som den senaste tidens ekonomiska sanktioner, riktade mot Iran atomprogram, har skapat.

I ett brev från Irans utrikesminister Mottaki till FN:s generalsekreterare fördömer Mottaki sanktionerna som illegala och mot FN:s stadgar. Mottaki kräver i brevet att de länder som röstade för sanktionerna ska be om ursäkt till den ”stora iranska nationen” och betala kompensation för den skada som sanktionerna ställt till den iranska nationen.

Hur regimen ska gå tillväga för att få ut stålarna är inte helt klart… som mycket annat med regimen.

tisdag, mars 25, 2008

Nästa strid och intellektuellthaveri...

Nästa strid...

Med parlamentsvalet nästan avklarat (det återstår fortfarande strid om en sisådär 60 platser som tillsätts vid extraval i april-maj på grund av Irans korkade och komplicerade valsystem) börjar de politiska falangerna att förbereda sig inför nästa strid.

Det ser nu definitivt ut att bli en strid om vem som kommer att leda parlamentet. Fundamentalisterna kommer att nominera den sittande talmannen och hans vice talman Mohammad Reza Bahonar. Medan de mer moderata konservativa kommer att föreslå Ali Larijani till posten som talman.

Bedömer Larijani att han har en god chans att vinna kommer han att ställa upp och ställer han upp så har han förmodligen gjort riskanalysen att hans chanser är goda. Frågan är om Haddad Adel då kommer att ställa upp till omval. En öppen strid vill nog båda fraktioner helst slippa.
Ett annat scenario är om fundamentalisterna gör upp med de moderata konservativa, att Haddad Adel sitter kvar men att de får någon av viceposterna. Men det gäller att också inse att något mycket viktigare än posten som parlamentets talman står på spel. Vinner Larijani så kommer han att få den plattform han behöver för att ställa upp mot Ahmadinejad 2010.

Intellektuellthaveri…

Ni som följt den här bloggen vet att jag under åren skaffat mig ett liten anhang av så att säga väldigt ettriga bloggare (notera att den listan sattes ihop för ett år sen, så dubbla antalet inlägg). Nu har en av dessa, han som tycker att tortyr egentligen bara är en annan form av gemytlig BDSM, kommit med anklagelsen att jag är antisemit.

Det baserar han på en artikel och citatet:

”De stora förlorarna är det palestinska folket och värst är det för de 1,5 miljoner människor som är instängda i Gazaremsan.”

De här killarna är ju lite som en parodi på sig själva. Jag kan notera att 2/3 av befolkningen i Israel enligt en nyligen genomförd opinionsundersökning vill att landet går mycket längre än det som jag skrev om i artikeln.

onsdag, mars 19, 2008

Uppdatering...

Ahmadinejad önskar ett gott nytt år…

Den 21/3 är det persisk/kurdiska nyåret Nowruz. För att plocka politiska poänger var Ahmadinejad ute tidigt och i förväg önskade ett gott nytt år. Han hyllade Nowruz firandet som ett tecken på det iranska folkets storhet.

Visst det är ju ganska rimligt. Landets president önskar folket ett gott nytt år. Vanligt förekommande. Om det inte var så att regimen en gång i tiden faktiskt försökte förbjuda Nowruz firandet för att den var hedniskt. Men eftersom iranier som firat Nowruz under årtusenden faktiskt sket i Khomeneis dekret och firade ändå.

Fundamentalisterna firar…

Generalsekreterare för ”United Fundamentalist Front” (partiet som stödjer Ahmadinejad) var som väntat ganska glad igår. Han meddelade att 65 % av partiets kandidater hade lyckats säkra en parlamentsplats. Samt att partiet efter extravalen i april-maj räknar med att ha runt 70 % av platserna i parlamentet. 70 % är nog en glädjekalkyl. Men att paritet lyckas samla över 60% är inte helt omöjligt.

tisdag, mars 18, 2008

valfusk...

Klagomål…

Nu kommer reformisterna och de moderata konservativa med en ganska lång lista över klagomål och överträdelser som de menar påverkade utgången i parlamentsvalet.

Det första och inte helt oväntade är att de tusentals beväpnade vakter som fanns vid vallokalerna faktiskt lade sig i hur folk röstade. En del säger att de tvingades av vakterna att rösta på en fundamentalistiskkandidat. De menar också att regeringen bröt mot vallagarna när regeringsanställda delade ut flygblad och valsedlar tillhörande fundamentalisterna. De menar också att fundamentalisterna bröt mot vallagarna när dem kampanjade ändå fram till valet, enligt vallagen ska man upphöra med kampanjandet 24 timmar innan vallokalerna öppnar. Reformister menar också anställda på statliga företag tvingats till att rösta på fundamentalisternas kandidater.

Oväntat?!

Att valfusk och överträdelser förekommer när Iran håller val är väl knappast en nyhet. Landet är ju trots allt en diktatur. Men man gör sig själv en stor otjänst genom att tro att valfusk och överträdelser mot vallagen kan förklara varför fundamentalisterna vann valet.

måndag, mars 17, 2008

uppdatering...

Jag hade lite rätt…

I mitt första inlägg efter valet så skrev jag att fundamentalisterna var på väg att sopa rent banan, men fick ta tillbaka det när allt fler av rösterna hade räknats klart. Det verkade som Fundamentalisterna visserligen skulle vinna men att det inte skulle bli en riktig utskåpning. Men nu när rösterna för Tehran är klarräknade så är det inget annat än en utskåpning.

Reformisterna ser inte ut att vinna en enda plats i Tehran, det mest liberala av alla iranska städer. Istället tar fundamentalisterna hem hela 24 av 30 platser. Vilka som får de 6 andra platserna kommer att bli klart efter extravalen i april-maj. Visserligen har reformisterna goda chanser att vinna de återstående 6 platserna eller huvuddelen av dessa, men det är ändå förbannat uselt.

Vad beror det här på?

Dels så beror det ju givetvis på väktarrådet och valnämndernas uteslutningar av reformistiska kandidater. Men man kan inte skylla allt på det. Fundamentalisterna är helt enkelt bättre organiserade än reformister och de moderat konservativa.

De kan få folk att gå och rösta, även om deras kandidater inte vinner med lika många som reformisternas när de stod på toppen så vinner dem ändå. Grupper som stödjer fundamentalisterna såsom Bassijs och revolutionsgardet är helt enkelt bättre organiserade. Det beror givetvis på att de också har större resurser och möjligheter men också på att de är bättre disciplinerade. Om 60 % av de röstberättigade i Iran röstade så var röstsiffran bland Bassijs medlemmar kanske 90 % och de beräknas ändå vara en 7 miljoner.

Så fundamentalisterna är inte bara en starkare politisk kraft än reformister på grund av valfusk och uteslutningar utan också för att de har en stark och gedigen grund att stå på.

"Även nästa år kommer jag att vara en idiot!"

Under en pressträff med välvalda och regimvänliga journalister berättade Ahmadinejad idag vitt och brett om sina planer för nästa år. Då ska han arbeta för att stärka investeringar i Iran samtidigt som han ska upprätthålla Irans ”viktiga och mäktiga roll på den internationella arenan”. Enligt Ahmadinejad kommer nästa år att bli ett år av ekonomisk utveckling.

28 miljarder…

Något senare meddelade regimen att man gjort klart ett avtal om naturgas med Schweiz värt 28 miljarder dollar.

Nio tidningar stängs…

Kulturministeriet har beslutat att dra in tillståndet för 9 livsstilsmagasin i Iran samtidigt som man varnade 13 andra tidningar. De 9 tidningar som stängdes ansågs vara ”korrupta” och sprida ”vidskeplighet”.

Tidningarna som stängdes ner anklagades också för att publicera bilder på iranska skådespelerskor som inte levde upp till hijab-lagarna samt ibland publicerade bilder på utländska skådespelare och på så sätt underminerat de unga iraniernas moral och sedlighet.

söndag, mars 16, 2008

Rösträkningen fortsätter...

Jag hade fel…

Det verkar som att jag hade fel i det tidigare inlägget som baserades på inrikesministeriets rapporter när 100 av parlamentets 290 platser var färdigräknade. Inrikesministeriet hävdade då att 71 av de 100 platserna hade vunnits av ”fundamentalisterna” (principalists) vilket jag tolkade som att vara Ahmadinejads vänner. Det var fel, med ”fundamentalister” räknade inrikesministeriet alla konservativa.

Själva valet verkar vara mer jämnt och kommer nog inte att helt ha avgjorts förrän tilläggsvalen är klara i april-maj. Nu verkar 206 av de 290 platserna vara färdigräknade. När 190 av platserna var färdigräknade fick de konservativa 113 av platserna, dessa dominerades av Ahmadinejads gäng som fick runt 70. Reformisterna hade fått 31 och 39 var oberoende.

Reformisterna utropar seger…

Reformisterna har utropat seger i valet. De menar att de kommer att behålla och eventuellt ökar från sina nuvarande 40 mandat. När 190 av platserna var färdigräknade hade de vunnit 31 och menade att 14 av de 39 oberoende kandidaterna var reformister. Därmed ska reformisterna ha ökat sin styra med fem ledamöter.

Tehran återstår…

Rösterna i Tehran är ännu inte färdigräknade. Det rör sig om 30 platser och enligt rapporter verkar Ahmadinejads supportrar ha vunnit 14 platser. Ett ganska starkt resultat i Tehran som är liberalare.

Oklart läge…

Eftersom det är så många som närmare 70 platser som inte kommer att tillsättas förrän efter tilläggsvalen i april-maj är det väldigt svårt att säga hur styrkeförhållandena kommer att se ut i parlamentet. Men det jag skrev i förra inlägget verkar hålla, människor valde i större utsträckning mellan fundamentalister och reformister. De moderata konservativa gör ett ganska dåligt val som det ser ut nu.

Komplicerat valsystem…

Valsystemet är likt mycket annat i Iran väldigt komplicerat. Det är inte bara så att du som kandidat måste överleva lokala valnämnder och väktarråd utan du måste också dra in minst 25 % av de avlagda rösterna. De kandidater som inte når upp till 25 % av rösterna får slåss om de återstående platserna i tilläggsval.

lördag, mars 15, 2008

Ahmadinejads segertåg...

Goda nyheter för regimen!

Gårdagens parlamentsval visade sig vara goda nyheter för Ahmadinejad. Valdeltagandet blev väldigt högt, regimen sa sig igår vara tvingade till att vid flera tillfällen förlänga öppettiderna vid vallokalerna för att alla skulle få rösta. Regimen hävdar att valdeltagandet var runt 60 % som får anses vara trovärdigt, jfr med 51 % 2004. Ingen verkar heller idag ifråga sätta att valdeltagandet varit högt, vilket får bedömas som väldigt bra för regimen.

Ett annat intressant fenomen är könsuppdelningen. Hela 68.5 % av de röstande var kvinnor enligt regimen. Det är faktiskt värt en analys längre fram.

Goda nyheter för Ahmadinejad!

Det verkar vara så att Ahmadinejads falang lyckats väldigt väl. Även om reformisterna lyckades skrapa ihop en del stöd och vinna en del platser främst i storstäderna och bland mer liberala väljare lyckades fundamentalisterna att besegra de mer moderata konservativa krafterna som utgjorde det största hotet mot fundamentalisterna.

Rösterna verkar inte vara helt färdig räknade, men när 32 av de 290 platserna var färdigräknade hade fundamentalisterna vunnit 19, reformisterna 8 och moderata 5. Att reformisterna inte skulle kunna utgöra något hot mot fundamentalisterna gjorde väktarrådet klart innan valet men att de moderata konservativa skulle gå så dåligt var det få som trodde. Det verkar som att människor i större utsträckning valt mellan fundamentalister och reformister.

Enligt reformisterna själva så hade de kandidater nog att tävla om ca; 90 av parlamentets 260 platser. Det kommer att bli väldigt, väldigt intressant att se hur många de lyckas knipa. Kommer de i närheten av 90 platser så kan reformisterna vinkla valet till att vara en omröstning mot Ahmadinejad. Idag har reformisterna runt 40 av platserna i parlamentet och de måste lyckas knipa fler för att kunna kalla sig vinnare och kasta en skugga över fundamentalisternas segerparad.

Det verkar inte heller ha varit några större överraskningar, Ali Larijani vann inte oväntat en plats från staden Qom med hela 65 % av rösterna. Det ger honom tyngd, inte så mycket att han vann med stor marginal utan att han representerar valkretsen Qom.

Och säkrade omval 2009...

När Ali Larijani bestämde sig för att ställa upp var det många som trodde att han skulle göra det för att få en plattform för att kunna utmana Ahmadinejad i presidentvalet 2009. Rykten florerade genast om att Larijani egentligen förberedde sig på att utmana Ahmadinejad. Tanken var då att de moderata konservativa tillsammans med reformister skulle besegra fundamentalisterna och få majoritet i parlamentet. Larijani skulle utses till parlamentets talman och därmed få den viktiga plattform han behöver för att kunna utmana Ahmadinejad nästa år.

Nu kommer det med allra största sannolikhet inte att bli så. Fundamentalisterna lyckades vinna över hela fältet. När 100 platser av 290 har räknats klart har fundamentalisterna vunnit hela 71 och reformister och moderata bara 29. Därmed försvann nog också en del av Larijanis chanser att vinna presidentvalet nästa år.

fredag, mars 14, 2008

Spel för galleriet...

Regimen hävdar att trycket på vallokalerna i Tehran är så pass stort att man valt att förlänga öppettiderna för vallokalerna med en timme. Det är givetvis bullshit, även om valdeletagandet skulle visa sig vara större än man trott så lär det knappast vara så högt att man behöver ha längre öppettider. Det här är givetvis bara ett pr-trick och det är inte helt oväntat att det just är Tehran som är föremål för "pr-insatsen".

mer om valet...

Massivt valdeltagande!

Så beskriver Mahmoud Ahmadinejad valdeltagandet i parlamentsvalet. Han menade att det iranska folkets ivrighet att rösta gjorde fienden och utländskmedia besvikna. Han attackerade även utländskmedia för att ha försökt desillusionera iranier och få dem att inte delta i valet samt springa fiendens ärenden.

Jag är förvånad över att reformisterna inte gör eller säger något om valdeltagandet. Det kan vara så att man verkligen uppmanat och försöker få sina väljare att gå till vallokalerna för att rädda det som räddas kan av den reformistiska rörelsen. Inte heller exiliranier har kommenterat något om valdeltagandet. Det kan betyda att deltagandet kan vara hyffsat högt...

Attacken mot Ahmadinejad…

I ett sista försök att rädda det som räddas kan försökte den tidigare presidenten Rafsanjani locka till sig röster från missnöjda iranier. Under fredagsbönen som direktsänds i alla tv och radiokanaler hävdade han att det enda sättet att handskas med landets atomprogram är genom förhandlingar. Även om hans retorik är antiamerikansk så är den långt ifrån lika burdus och hotfull som Ahmadinejas och han framstår i jämförelse som en vis och eftertänksam person.

Det är inte heller helt okontroversiellt att säga att Iran återigen ska förhandla om atomprogrammet. Ahmadinejad och hans gäng har helt stängt den dörren genom att hävda att det inte finns något att förhandla om längre. Medan Rafsanjani indirekt hävdar att han kan få omvärlden att häva isoleringen och sanktionerna genom förhandlingar.

Det är ett ganska bra sätt att attackera Ahmadinejad och fundamentalisterna på. Presidenten och hans gäng har som bekant skyllt nästan alla av Irans ekonomiska problem på sanktionerna, något som har fungerat väl. De flesta iranier tror att sanktionerna ensamt är att klandra för landets prekära ekonomiska läge, därför är det vettigt och tacksamt att kunna vara den som hävdar att man kan få sanktionerna att försvinna samtidigt som man behåller atomprogrammet.

Rafsanjani är också rätt person för att göra det. De flesta iranier ser honom som nummer 2 i regimens hierarki samtidigt om han bedöms vara hyffsat liberal och i jämförelse med många andra mer västvänlig.

det flyter på...

Det lunkar på...

Så kan man nog beskriva förfarandet. Hittills har inga större händelser eller incidenter rapporterats från Iran. Det verkar som att valet går sin lilla gång. Frågan om valdeltagandet
verkar ha hamnat lite i skymundan. Det kan tyda på att det är en ganska bra tillströmning till
vallokalerna, det isf skulle kunna vara dåliga nyheter för Ahmadinejads gäng.

Vallokaler öppnar...

Tidigt imorse öppnade vallokalerna runt om i Iran. Som vanligt och brukligt var Khamenei först ut med att rösta. Efter honom har små påvar inom regimen synts till vid vallokalerna för att rösta och visa folket dels att det är valdag samt att det är viktigt att rösta för att hålla ”den stora satan” på avstånd. Som det brukar vara med andra ord…

För någon timme sedan landade även Ahmadinejad i Iran från Senegal där han har deltagit på OIC sammanträdet.

Om några timmar får vi alltså veta om det är fundamentalisterna eller de moderat konservativa som vunnit. Yaaay…

torsdag, mars 13, 2008

Sexskandal och valet...

Irans egna Spitzer...

Mannen som under lång tid och med noggranhet slog ner, grep och förföljde människor som ansågs vara "socialt missanpassade", bröt mot islamiska lagar eller på något annat sätt levde ett liv som regimen inte gillade har nu själv råkat ut för samma behandling. Tehrans polischef Reza Zarei har gripits och avsatts efter en sexskandal. Han greps med byxorna nere i sällskap med sex prostituerade. Zaeri hade Ahmadinejad att tacka för sitt jobb och det verkade som att han genom sina kontakter skulle slippa åtal och allmän förödmjukelse. Men Khameneis kontor vägrade att låta detta gå obemärkt förbi och man beordrade att lagen skulle implementeras fullt ut även i det här fallet och Zaeri skulle bestraffas, fast efter valet.

Vilka vinner...

Valresultatet är ganska givet. De konservativa kommer att vinna. Men det är inte klart vilken falang inom de konservativa som kommer att gå segrande. Är det Ahmadinejads fundamentalister eller de mer moderata konservativa. De senaste tidens händelser har faktiskt spelat in i händerna på Ahmadinejads gäng, sanktioner och blodspillan i Gaza stärker Ahmadinejads supportrars vilja att rösta samtidigt som det visar för dem att han behövs på den internationella arenan.

De konservativa hoppas i sin tur att den massiva diskvalificeringen av reformister ska gynna dem och att de som skulle ha röstat på reformisterna väljer att lägga sin röst på en moderat konservativ istället. Samt att många konservativa som är missnöjda med Ahmadinejads ekonomiska politik kommer att vända sig till de mer moderata krafterna för att ge Ahmadinejad en näsknäpp.

Det intressanta kommer som vanligt att vara valdeltagandet. Regimen kommer att hävda att den ligger över 60 % medan oppositionen kommer att hävda att den egentligen varit mycket lägre. Men förmodligen kan man räkna med att valdeltagandet i år kommer att vara något lägre än den brukar vara eftersom valrörelsen iår knappt har märkts av. Men jag tror nog att regimen kommer att kunna få den att gå över 50 % mycket genom att tvinga människor som jobbar åt staten att gå och rösta och locka främst fattiga människor med matkuponger och annat om de röstar.

onsdag, mars 12, 2008

2 dagar kvar...

Skadeglädje…

Så kan man beskriva regimens retorik just nu. Häromdagen sändes ett stort reportage om det ekonomiska läget i USA, där den ekonomiska situationen målades upp som katastrofal och som att landet var på väg mot en ekonomisk kollaps. Samtidigt som reportaget jämförde och menade att ekonomin i Iran går långt bättre än det i USA. Visserligen är tillväxten i Iran högre men det beror uteslutande på oljan men det är inte mycket annat som kan sägas vara bättre i Iran. Men hur som helst, Ahmadinejads vänner försöker nu göra poängen att ekonomiska läget i Iran står sig förhållandevis bra jämfört med andra länder och då främst USA.

Valet…

Regimen meddelade igår att närmare 44 miljoner iranier har rösträtt och kommer att kunna rösta vid valet den 14:e.

Valrörelsen…

Är stendöd. Det händer ytterst lite. Det beror delvis på krånglet att få ihop listor och att namnen på kandidaterna fastställdes så pass sent så att partierna har haft svårt att få ihop listorna snabbt. Värst är det för reformisterna som trots protester fått se en hel del av sina kandidater strukna och kämpar med att få ihop vallistor i distrikten.

Vinnarna är självklart fundamentalisterna och Ahmadinejads vänner som haft lite tid på sig att organisera sina kampanjer med tanke på att de flesta av dem godkändes redan i den första rundan av ”granskningar”. Men ändå är det en lågmäld valrörelse med en ointresserad valmanskår. Även detta talar för Ahmadinejads falang, som lättare kan mobilisera Bassijs för att få in sina röster.

Journalister dömda…

Fyra journalister har på kort tid dömts till fängelse i Iran. Det rör sig om journalisterna Arash Bahmani, Babak Mehdizadeh, Khoohzad Esmaili och Ali Anjamrooz. De dömdes till 16 respektive 4 månaders fängelse samt höga böter.

tisdag, mars 11, 2008

Efter sanktionerna...

Det våras för revolutionsgardet…
Allt fler stora privata företag har fått de4t svårare att klara sig. Närmare 80 stora företag beräknas vara nära konkurs. Det beror delvis på ökade kostnader som resultat av sanktioner och ökade handelsembargon men också på grund av att staten har enorma skulder till företagen, närmare 5.5 miljarder dollar. Det är företag som fått i uppgift att utföra en del av Ahmadinejads utvecklingsprojekt men som sedan inte fått betalt för jobbet de utfört. Samtidigt meddelar centralbanken att den privata sfären börjar få allt större problem med likviditeten. En hel del företag har redan ställt in utbetalningar av de bonusar som kommer vid det persiska nyåret, Newrooz. Nu hoppas en rad ekonomer och företag på att staten tar tag i problemet och börjar betala sina skulder.
Samtidigt gnuggar revolutionsgardisterna sina händer. De Revolutionsgardet ägda samt de företag som ägs av de s.k. bonyad inte behöver vara lönsamma och är inte heller skyldiga att betala skatter osv. När företag i den privata sektorn faller ihop ser de chansen att öka sin maktsfär.
Iran vägrar…
Regimen har nu bestämt sig för att ta bort erbjudandet om samtal med USA, direkta och indirekta. Landets chefsförhandlare Saeed Jalili sa idag att han kommer att vägra att ta emot Condoleezza Rice för samtal. Samtidigt som regimen meddelade att den nu inte har några som helst planer för att träffa USA för en tredjegång för att diskutera säkerhetsläget i Irak. De samtalen verkar nu vara inställda.

Hezbollah mer hotfull…

Regimen i Iran lägger nu allt större muskler bakom Hezbollahs hot. Under ett tal igår påpekade en av Khameneis tyngsta rådgivare, Rahim Safavi, att Israel borde ta Hezbollahs hot och ord på allvar. Samtidigt som regimen verkar ha gett klartecken för Hamas att i större utsträckning börja använda sig av Iran importerade raketer i större utsträckning.

torsdag, mars 06, 2008

Sverige kritiserar utreseförbudet för Parvin Ardalan

Det var med stor besvikelse jag mottog beskedet att den iranska människorättsaktivisten Parvin Ardalan inte tillåtits resa till Sverige för att ta emot Olof Palmepriset för 2007. Jag hyser stor uppskattning för Ardalans engagemang för att främja de mänskliga rättigheterna i Iran. Ardalan och hennes kollegors arbete är särskilt viktigt för kvinnors situation i Iran. Detta är tyvärr bara ett i raden av exempel på att respekten för de mänskliga rättigheterna i Iran fortsätter att försämras.

Det säger utrikesminister Carl Bildt på torsdagen med anledning av att mottagaren av Olof Palmepriset för 2007, människorättsaktivisten Parvin Ardalan, stoppats då hon skulle resa till Sverige för att ta emot Olof Palmepriset.

onsdag, mars 05, 2008

Parvin Ardalan...

Frida skriver bra om Parvin Ardalan på LUF.se.

Klistrar in texten här också:

"I helgen infaller internationella kvinnodagen, 8 mars. Vi kommer uppmärksamma kvinnokampen runt om i världen. I år aktualiserades det brutalt närmare oss än vanligt. När Parvin Ardalan satte sig på planet för att åka till Sverige för att motta årets Palmepris stoppades hon i sista stund av regimens säkerhetsagenter.

Parvin Ardalan har varit och är en orädd förkämpe för kvinnors rättigheter i ett land där kvinnor ses som andra klassens medborgare. Hon står upp mot en förtryckarapparat som inte bara saknar respekt för mänskliga rättigheter och internationella avtal men som också saknar moraliska betänkligheter. Ardalan har blivit kastad i fängelse, förnedrad och torterad men vägrar att ge upp kampen för grundläggande mänskliga rättigheter.

Ardalan kommer inte att besöka Stockholm för att ta emot priset. Den iranska regimen har belagt henne med reseförbud. Palmes minnesfond borde hålla prisutdelningen ändå, men flytta den till lördagen den 8:e mars för att lyfta upp Parvin Ardalan och alla andra som kämpar för kvinnors rättigheter runt om i världen.
"

Mer Parvin!

10 Folkpartistiska riksdagsledamöter skriver ett brev till den iranska ambassadören i Sverige, läs mer om det här.

uppdateringar...

Ahmadinejad och Obama…

Igår cirkulerade nyheten att Ahamdinejad in intervju med den spanska tidningen El Pais skulle ha uttryckt stöd för Obamas kandidatur. Idag förnekade Ahmadinejad att han skulle ha ”endorsat” Obama eller ens uttryckt sig på ett positivt sätt om honom. Ahmadinejad säger att han berättade för tidningen att Obama inte har en chans att bli USA: s nästa president eftersom det amerikanska systemet inte kommer att låta honom.

Bestäm er….

När den tredje rundan av sanktioner mot Iran klubbades igenom av säkerhetsrådet var regimen som vanligt hånfull och Ahmadinejad sa att han knappt brydde sig. Nu några timmar efter att varenda småpåve inom regimen gått ut och sagt att sanktionerna inte kommer att påverka Iran alls går ordförande före regimens atomenergi myndighet, Mohammed Saeidi ut och kräver kompensation för den skada som de ”olagliga och oegentliga sanktionerna har kostat Iran”.

Om Iran knappt märker av sanktionerna vad vill dem ha kompensation för?

Val om 9 dagar och idag sätts listan…

Äntligen idag blev det klart vilka som får kandidera i parlamentsvalet. Processen med överklaganden har dragit ut på tiden och ger kandidaterna som får ställa upp minimalt med tid att faktiskt kampanja. Något som givetvis gynnar Ahmadinejads gäng. E

Internet…

Igår cirkulerade ett rykte som snabbt fick spridning att regimen skulle släcka Internet i Tehran och andra storstäder under parlamentsvalet den 14 mars. Liknande rykten startas då och då men brukar snabbt dödas av regimen på ett eller annat sätt. Den här gången är det annorlunda. När inrikesministern konfronterades med ryktet så sa han att beslutet är delegerat till Kommunikation och Teknologiministeriet som kommer att ”vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder”. Nu tror jag inte att regimen är så pass korkade att man bestämmer sig att under en hel dag lägga ner Internet och det i storstäderna, det kostar för mycket. Däremot kan man tänka sig att dem censurerar långt fler hemsidor och bloggar. Men regimen har överraskat förr.

måndag, mars 03, 2008

Ahmadinejads dagar!

De senaste dagarna har verkligen varit Ahmadinejads och hans vänner kunde inte ha önskat en bättre start på valrörelsen. Först hans besök i Irak som verkar ha blivit väldigt lyckat och fort löpt utan några större problem. Men å andra fick han ett bra utgångsläge när Israels attack mot Gaza kom samtidigt. Det betydde att Ahmadinejad kunde vända fokus och prata om sin favorit ämne, Israel och USA. Under besöket uppmanade han USA att ta packa ihop och åka iväg samtidigt som han krävde att länder i regionen gjorde sitt bästa för att stoppa den ”riktiga förintelsen i Gaza”.

De svaga FN-sanktionerna stärkte också Ahmadinejads hand. Nu kan han åka hem och köra valsen ”var det här det bästa ni kunde komma med” och köra ytterliggare en vända med den nationalistiska retoriken "inget kan stoppa Iran". Samtidigt som han hånar de moderata krafter i Iran som varnat för den internationella isoleringen och sanktionerna. Så återigen lyckas väst att med minimal vinst ge maximal utdelning till Ahmadinejad och det precis innan ett val.