torsdag, juni 29, 2006

Revolutionsgardet får en allt större roll i Iran...

Revolutionsgardet tar en allt större roll i den Iranska politiken och ekonomin. Nyligen gick revolutionsgardet in i olja och gas branschen då man belönades med ett kontrakt för att bygga och utveckla en stor oljeplattform som regimen har i samarbete med Qatar. Projektet anses vara värt 2,09 miljarder dollar som kommer att gå till att stärka Revolutionsgardets krigskassa. För någon månad sen fick Revolutionsgardet också 1,31 miljarder dollar för att bygga en 900 kilometer lång pipeline i området.

Men det är inte bara i olja och gas sektorn som Ahmadinejad belönar Revolutionsgardet, förra veckan fick de ett kontrakt värt 2 miljarder dollar för att bygga och utveckla Tehrans tunnelbanesystem. Under sin tid som borgmästare gav Ahmadinejad ständigt nya utveckling och byggkontrakt till Revolutionsgardet och han belönades med presidentposten. Förmodligen stärks nu kassan för att kunna hjälpa Mesbah-Yazdi och Ahmed Jannati vinna valet till expertrådet senare i år.

Noter också att förr i tiden så gick nästan alla dessa stora kontrakt och order till företag och personer som på något sätt mutat eller ägdes av Rafsanjani. Min gissning är att Rafsanjani just nu känner sig oerhört trängd i Iran och snart kommer att försöka hitta ett sätt att komma utifrån Iran...

2 kommentarer:

Johan Våglund sa...

Tack för en skön kombination av fakta och rättfram analys.

Hit kommer jag återvända många gånger.

Hälsningar Johan Våglund
mellanoster.blogspot.com

Majed sa...

Tack själv för en bra blogg och för att du länkar till oss ;-)