söndag, juni 18, 2006

Om atomprogrammet..

Var och varannan dag nu så kommer det någon kommentar om de stundande förhandlingarna mellan regimen och de fem permanenta medlemmarna av säkerhetsrådet plus Tyskland. Igår var det Khameneis tur att gå ut och lova att regimen kommer att motsätta sig all form av tryck mot landets atomprogram. Han tillade att regimen ser en fortsättning och utveckling av atomprogrammet som sin viktigaste prioritet. Alltså inte mycket att förhandla om enligt Khamenei.

I fredags befann sig däremot Ahmadinejad i Kina där han bortsett från att ifrågasätta och förneka förintelsen även hann med att kommentera det förslag som regimen fått. Ahmadinejad sa att erbjudandet från EU-3, Kina, Rysslan och USA var ett positivt steg till en lösning och att ha nu har instruerat sina medarbetare att titta närmare på förslaget. Det här är egentligen skitsnack eftersom Ahmadinejads åsikt i den här frågan är rätt ointressant. Vad regimen kommer att svara bestäms mer av Khamenei och Ali Larijani än av Ahmadinejad. Men det här är som sagt en del av regimens strategi, att dra ut på förhandlingarna så länge det bara går.

Samtidigt har Condoleezza Rice börjat lessna på regimen, då hon i fredags krävde regimen på ett svar. Så förvänta er att regimen kommer att under de kommande veckorna komma med ett eget och världsfrånvänt förslag som kommer att få nobben och så körs samma procedur ett par vändor till innan alla fattar att regimen inte egentligen vill förhandla om något väsentligt.

Uppdatering: Irans utrikesminister sade idag att man kommer att lämna fram ett eget förslag. Han sade att vissa punkter i förslaget var acceptabla men att andra punkter kommer att förkastas och ändras av regimen. Samtidigt börjar tyskarna också att få nog, den tyske utrikesminister efterfrågade ett tydligt svar från regimen.

Inga kommentarer: