söndag, juni 18, 2006

Iran och Syrien bildar försvarspakt...

Försvarsministrarna för Syrien och Iran skrev nyligen på en gemensam försvarspakt mot så kallade “gemensamma fiender”, alltså USA och Israel. Egentligen så är det väl inget nytt, detta handlar om två väldigt isolerade länder i regionen som endast har varandra. Regimen i Iran är ogillad hos samtliga andra mellanöstern länder och det är inte många som vill befatta sig med Syrien. Därför blomstrar banden mellan länderna, men ändå säger Syrierna bestämt nej till Iranska önskemål att få bygga en militärbas i landet. Inte mycket till tillit mellan länderna alltså.

Försvarspakten går enligt försvarsministrarna ut på att om ett av länderna utsätts för angrepp så ska den andra rycka ut till hjälp. Samtidigt har Syrien fått köpa en del Iran tillverkade vapen.
Enligt Jerusalem Post ska den Iranska försvarsministern Mostafa Mohammad Najjar under det här mötet också sagt att Iran kan använda sig av ”use nuclear defense as a potential if threatened by any power” (citerad från Jerusalem Post). Jerusalem Post rapporterar också om att regimen är på väg att utveckla nya långdistansrobotar som ska ersätta Shahab-3 missilerna.

Inga kommentarer: