lördag, april 30, 2005

Kampanj mot "omoraliska" aktiviteter

Polisen i Teheran är på väg att starta en ny kampanj mot det “moraliska förfallet”. “The police will act against the models of corruption out in public places and against those who may not be ladies of the street but whose conduct does not respect Islam," sa Teheran’s polis chef General Reza Zareie.

Generalen lovade att hans män skulle slå ner på de “omoraliska” aktiviteter som pågår i stadens parker, som är väl besökta under helger. Dessa räder innan sommaren är vanliga eftersom många på grund av den stekande värmen inte följer de klädeslagar som finns. De som grips riskerar fängelse och böter.

fredag, april 29, 2005

Regimen i Iran, terroristernas bästa vän!

Den amerikanska utrikesdepartementet kom igår ut med ”Country reports on terrorism 2004”. Regimen i Iran var enligt rapporten den mest aktiva sponsorn av terrorism under 2004. Mullornas Revolutions garde och underrättelsetjänst deltog enlig rapporten till att planera och stödja terrorattentat och en rad olika terrorgrupper.

Regimen uppmuntrade terroristaktioner med både retorik och handling till terroaktioner mot regionens enda demokrati, Israel. Ayatolla Khamenei hyllade Palestinska terrorister och regimen har tillhandahållit organisationer som Hizbollah, Hamas, Palestinska Islamiska Jihad och Al-Apsa martyrerna med både pengar, skydd, träning och vapen. Hizbollah fick tillexempel tillgång till obemannade spionplan, som organisationen senare skickade över Israelisk territorium i november 2004.

Den Irakiska interimsregeringen klagade förra året på den Iranska regimens inblandning i landet, och för att regimen stödde Al-saders terrororganisation ekonomiskt och med vapen.

Terrorkonvent i Iran

Gruppen med det oerhört långa namnet “Committee for the Commemoration of Martyrs of the Global Islamic Campaign” höll nyligen ett "värvningsmöte" i Teheran. Gruppens uppgift är att värva självmordbombare till terroraktioner i Irak och Israel.

Regimen förnekar alla band med gruppen, men nyhetsbyrån Reuters meddelar att en av President Khatamis rådgivare och en representant för Khamenei har stödde gruppens senaste möten. Tidigare har Khamenei uttryckt att självmords attentat är ”tillåtna och relevanta i det heliga kriget för Allahs bästa”.

Frankrike skickar poeter

En grupp av Franska poeter kommer att anlända i Iran på lördag för en visit för att ”hylla” båda ländernas poeter. Det franska kulturdepartementet och den franska ambassaden kommer att besöka städerna Isfahan, Shahr-e Kord, Shiraz och Firouzabad, med 10 iranska poeter. I varje stad så kommer barn att delta och det kommer att hållas festivaler till poeternas ära.

För upplysnings skull: 300 demonstranter gripna, 500 skadade, 70 demonstranter döda, 14 journalister fängslade, 9 studentaktivister döms till fängelse och spöstraff m.m. Detta bara under april månad i Iran.

onsdag, april 27, 2005

DN kultur och regimen i Iran

Den 27/4 beskyllde Per Jönsson, på DN kultur, USA för den Iranska regimens förtryck. Han menade att den ökade trycket från Bush administrationen har lett till att mullorna nu kan använda argument om det yttre hotet från USA för att slå ner på reformrörelsen och fängsla regimkritiker. Det här är precis den falska bild som regimen vill ge omvärlden, därför är det väldigt tråkigt att denna bild också målas upp i svensk press.

Det största felet med Per Jönssons ”analys” är att den inte stämmer med verkligheten, det är egentligen tvärtom, president Bushs hårda linje mot regimen räddar liv. För ungefär en vecka sedan sa Ahmad Jannati, ledare för Väktarrådet, under en fredagsbön att anledningen att de dödsdomar som utfärdats mot demokratikämpar och regimkritiker i Iran ännu inte hade verkställts var för att det inte ”ännu låg i nationens intresse”. Men däremot så gäller domarna fortfarande och de kommer att verkställas så fort den nuvarande situationen förändras.

Jannatis uttalanden betyder kort sagt två saker; Bush regimens hårda linje mot Iran är det som hittills har räddat livet på regimkritikerna i Iran. Mullorna vågar inte verkställa dödsdomarna och väntar på att det internationella trycket först ska avta. Uttalandet är också en varning, att så fort trycket avtar så kommer dödsdomar att verkställas och förtrycket öka.

Per Jönsson tar inte heller hänsyn till att regimen i Iran är en brutal förtryckarapparat, han beskriver Iran som ändå ett relativt fritt land. Han jämför Iran med länder som Saudiarabien och säger att kvinnor ändå får köra bil i Iran. Han pekar på att FNs kommission för mänskliga rättigheter tog bort Iran från sin svarta lista 2002. Men han nämner inte att kommissionen då bestod av länder såsom; Kuba, Sudan, Sierra Leone och Saudiarabien.

Han förstår inte heller sig på det Iranska folket, och dess strävan efter frihet och demokrati. De sista oberoende opinionsundersökningarna i Iran kom ut 2003, innan de förbjöds. Den ena visade att 75 % av befolkningen ville ha goda relationer med USA. Detta mitt under upptakten av Irak kriget och efter USAs befrielse av Afghanistan, alltså när mullorna som aktivast hetsade mot USA. En annan undersökning i juni 2003, alltså efter Irak kriget, visade att bara 13 % av befolkningen var nöjda med det politiska systemet i Iran.

Detta visar att regimens propaganda om den ”yttre fienden” inte fungerar som försvar för mullornas förtryckarapparat hos befolkningen i Iran, däremot så verkar det gå hem på DNs kultursidor. Skillnaden mellan Iran och resterande länderna i regionen är inte som Per Jönsson tror att mullorna i Iran är snällare än resten av förtryckarna i regionen. Utan att USAs press på regimen har minskat mullornas handlingsutrymme.

Det är det som gör att det finns journalister som kritiserar regimen och det är det som gör att befolkningen i Iran kommer att, trots hoten från regimen, demonstrera för sina rättigheter på första maj i år.

Iran och Sverige utvecklar sina affärsförbindelser

Den Svensk-iranske professorn på Borås högskola Mohammad Jafar Taherzadeh, har bestämt sig att utveckla de redan blomstrande affärsrelationerna med Iran. Den här gången inom energisektorn.

Handel är bra, det är vi för, men att handla med en regim som använder intäkterna till att finansiera global terrorism, förtrycka sin egen befolkning och utveckla massförstörelsevapen tycker vi är förkastligt.

Istället för att prioritera de ekonomiska fördelarna som handel med den iranska regimen innebär borde man kanske lägga lite större fokus på frågorna om mänskliga rättigheter i landet. Politiska fångar som Ahmad Batebi, Nasser Zarrafshan och Amir Abbas Entezam är endast en droppe i havet av de människor som behöver omvärldens stöd. Kursomvändning från den svenska regeringen eftersöks!

tisdag, april 26, 2005

300 gripna, 70 döda, demokratikämpe fängslad, studentaktivister dömda! En vanlig vecka i Iran!

Youssef Azizi ben Torof, en välkänd aktivist för mänskliga rättigheter och även talesman för den arabiska minoriteten greps i måndags. Torof greps hemifrån av regimens agenter på begäran av den ”islamiska revolutionsdomstolarna”. Torofs lägenhet genomsöktes och en rad dokument beslagtogs av regimen.

Oroligheterna i Ahwaz har resulterat till att nära 300 personer har gripits av regimen och enligt oppositionen har 70 dödats. Regimen anklagar britterna för oroligheterna, eftersom den brittiske utrikesministerns möte med ”demokratiska partiet av Khuzestan” i London.

Idag dömdes Farab Samimi, en av de studenter som deltog i studentdemonstrationerna under juli 2003, till 18 månaders fängelse och spöstraff, enligt AFP. Den ”Islamiska revolutionsdomstolen” ansåg att Farab gjort sig skyldig till att ”propagera mot regimen” och ”störande av allmänn ordning”.

Tidigare under veckan så har åtta andra studentaktivister dömts för att ha "förolämpat" president Khatami och för att ha ”hotat den nationella säkerheten”.

Maffiakungen Rafsanjani kan tänkas ställa upp i presidentvalet

Irans före detta president kan tänkas ställa upp i det kommande presidentvalet i Iran, Rafsanjani som för bara några år sedan rankades som en av världens 40 rikaste personer i världen har inte gjort annat än bedragit, lurat och svindlat miljarder kronor som egentligen skulle gått till det iranska folket.

Länder som har bankonton som länkas till Rafsanjani är föga förvånande Tyskland och till viss mån Schweiz. Rafsanjani är smart, kontona är skrivna på andra personer, med nära anknytning till den forne presidenten, allt för att han själv vill tvätta bort sin stämpel som en maktfullkomlig och girig mullah.

Får hoppas att världens media inte låter sig luras i sommar då striden i Iran inte är mellan de konservativa och reformvännerna, konflikten handlar om det iranska folkets strävan efter frihet, mot den islamiska republiken Iran.

Första maj demonstrationer i Iran, trots hot från regimen!

Enligt ICTFU (International of free trade unions) så kommer det att även i år hålla en första maj demonstration i Iran, trots hoten från regimen. Förra året hölls en liknande demonstration av aktivister som kämpade för sina rättigheter, demonstrationen var fredlig tills regimen brutalt slog ner den.

Sju av de ledande aktivisterna anhölls och förhördes av säkerhetspolisen under närmare två veckor. Rättegångarna mot dessa sju pågår fortfarande och samtliga riskerar hårda straff. En av de åtalade Mahmoud Salehi är anklagad för att ha varit i kontakt med ICTFU och för att ha sammanställt statistik om kostnaderna av att leva i Iran. Salehi är också anklagad för att ha spridit politisk litteratur.

För mer information läs mer här

fredag, april 22, 2005

Ahmed Jannati hotar liberaler och reformvänner!

För några dagar sen gick Ahmed Jannati ut med en skarp varning till reformvänner och liberaler i Iran. Hans budskap var att regimen inte har veknat utan bara väntar på rätt tillfälle.

Jannati förklarade att anledningen till dödsdomar mot reformvänner och liberaler i landet ännu inte har verkställts har berott på att detta ännu inte låg i "nationens intresse". Men att dödsdomarna fortfarande gäller, och de kommer att verkställas så fort den nuvarande situationen förändras.


Jannati är ordförande för det mäktiga Väktarrådet som har till uppgift att tolka Iran konstitution, blockera lagar stiftade av parlamentet och även stoppa kandidater från att ställa upp i valet. Läs mer om väktarrådet här.

Med sina uttalanden menar Jannati följande:

1)Den internationella pressen, från främst USA, har betytt att regimen ännu inte vågat verkställa dödsdomarna, och man väntar på att den internationella pressen skall avta först, innan regimen kan fortsätta avrätta som förr.

2)Det är också en varning till studenter och de liberala krafterna i landet, om att regimen inte har veknat utan bara väntar på rätt tillfälle att slå till. Redan under den här veckan så kunde Reportrar Utan Gränser avslöja att regimen hotat och åtalat en rad olika journalister runt om i landet, samtidigt som man sparkade ut nyhetskanalen Al-Jazeera ur landet. Regimen har också brutalt slagit ner de demonstrationer som utbrutit runt om i landet. Senast i delstaten Ahwaz där 30 rapporteras döda, 500 skadade och över 200 arresterades.

Detta visar hur viktigt det är att de demokratiska staterna håller en gemensam linje mot Iran, för det räddar uppenbarligen liv.

Anförande av Fredrik Malm vid demonstrationen mot regimen i Iran

Den här demonstrationen för frihet i Iran och demokrati i Mellanöstern är inte den enda. I Berlin, Bryssel, Geneve, Haag, London, New York och Paris kommer liknande möten att hållas. Det handlar om att hålla en frihetens fana högt och visa för alla demokrater i Mellanöstern att vi står på er sida.

Sommaren 1999 var ett historiskt datum för alla frihetsälskande iranier, det var då bägaren rann över och gator och torg fylldes av människor som törstade efter frihet. Men regimens utsända startade upplopp och polisen gick till attack mot studentrevolten. När dessa frihetliga demonstrationer slogs ned för sex år sedan så dog också hoppet för många. Men idag står vi här för att en gång för alla visa att Irans folk inte är ensamma i kampen för frihet och demokrati, att det finns en kraft i och utanför Iran som vill förändra, som vill bli av med en av världens mest brutala diktaturer.

Den islamiska regimen i Iran har under sina 26 år vid makten, mördat, torterat, fängslat och förtryckt hundratusentals människor som protesterat mot diktaturen. Idag befinner sig närmare fyra miljoner iranier i exil, en del av dem lever som gömda flyktingar, under svåra förhållanden. Dom behöver vårt stöd.

Konflikten i Iran handlar inte om en maktkamp mellan reformister och konservativa. Konflikten står mellan den islamiska republiken Iran och den iranska befolkningen. Ledarna vill ha diktatur och förtryck, men folket vill ha demokrati och frihet.

70 miljoner iranier har inte fel. Inte ens en enda förtryckt har fel. Mänskliga rättigheter är ett högre värde än just ”rätt och fel”. Kraven på rättvisa och frihet är krav som omfattar alla människor. Den frihet vi har här i Sverige måste även gälla i Iran, därför att vi alla är människor, vi är alla släkt och vi delar alla samma jord.

I sommar är det presidentval i Iran. Men det är inga demokratiska val det handlar om. Det kommer inte vara särskilt många iranier som kommer att gå till valurnorna heller. Folket har tröttnat på förtrycket, mullorna och moralpolisen. Det skräckvälde som mullorna under sina 26 år vid makten byggt upp saknar motstycke, allt detta pågår med en skrämmande tystnad från Rosenbad.

Den islamiska regimen som gjort Iran till ett paradis för terroristgrupper. Pengar som borde gå till skolor, vägar och sjukhus skickas istället utomlands till Hamas och Hizbollah. Om ett antal år kan Iran vara en regim med kärnvapen i sin arsenal. Detta kan leda till en katastrof i regionen och hota grannländerna, speciellt staten Israels, existens.

Men trots allt detta så stödjer den socialdemokratiska regeringen fortfarande president Khatami, trots att han under hela tiden fungerat som de konservativa mullornas marionettdocka. Den svenska regeringen måste bryta denna politik och anta en betydligt hårdare hållning gentemot mullorna i Teheran. Svenska ministrar har varit på statsbesök i Iran, de har suttit där och chit-chattat med ledarna, de har legitimerat terrorn mot Irans befolkning och det är en skandal att svenska ledare beter sig så.

Men mycket kan hända i Mellanöstern. Vi ser hur den libanesiska befolkningen går man ur huse för att köra ut Bashar al-Assads syriska trupper ur landet. Vi ser hur diktaturer tvingats att börja acceptera flera kandidater i val och öppna små små dörrrar mot friheten. Men mycket mer måste göras. Det finns de som säger att araber inte vill ha frihet och det är skitsnack. Libaneserna kommer att kasta sina despoter över muren nu när de får chansen och vi ska ge dem allt stöd de kan få för att köra ut Syriens trupper ur landet.

Sverige måste vara beredd att skapa en bred agenda för demokrati i hela Mellanöstern. Det handlar om att stärka kurdernas rättigheter i hela Kurdistan. Det handlar om att rädda det kristna kulturarvet från utplåning och att ge skydd åt assyrier, syrianer och kaldéer. Det handlar om att sluta satsa svenska biståndspengar på palestinska ledares korruption och i stället ge stöd åt demokrater och reformister. Sverige måste säga nej till judehat, våld, bojkott och terror – och Ja till fred, mänskliga rättigheter och demokrati.

Idag säger vi Azadi Iran! Och vi stödjer studentrörelsen och alla andra som vill ha demokrati och inte mulladiktatur. Vi säger också Shalom Israel för att vi vet att Israel under hela sin historia blivit utsatta för hat och krig från grannländerna. Israels rätt att existera inom säkra gränser, deras rätt att slippa terror och hat är en uppgift för alla demokrater att garantera. Davidsstjärnan sitter på flaggan idag och inte på juden i Ghettot, detta är fantastiskt. Vi säger också Biji Kurd o Kurdistan för vi har sett det lidande som det kurdiska folket har utsatts för genom åren. Vi har sett folkmorden, arabiseringskampanjerna och den påtvingade assimileringen. Det är något vi inte kan acceptera och vi vet att kurderna måste få bestämma över sitt eget öde, för historien har visat vad som händer annars.

Dessutom känns det underbart att vi kan ha en demonstration i Stockholm med Israelflaggor utan att det står en pöbelhop av nazister och vänsterfascister och kastar sten. Detta är ett stort framsteg för demokratin Sverige.

Sveriges stöd behövs för att skapa frihet i Mellanöstern och det är därför vi står här idag.

Av: Fredrik Malm, Förbundsordförande för Liberala Ungdomsförbundet

Reportrar utan gränser kräver att Akbar Ganji släpps!

Den Iranske journalisten Akbar Ganji, som nu suttit 5 år i det ökända Evin fängelse är allvarligt sjuk och riskerar att dö om han inte släpps och får tillgång till sjukhusvård. Fängelsets läkare har krävt att han ska läggas in på sjukhus för rygg och astma problem som förvärrats i på grund av förhållandena i fängelset.

Akbar Ganji räknas som en av Irans ledande journalister och är samtidigt den som suttit längst i fängelse. Reportrar utan gränser ställer följande krav på regimen:

"We call on the judicial authorities to stop ignoring the prison doctors, who have been saying for three years that he needs to be let out of prison for treatment. His condition requires immediate hospitalization and the Iranian authorities will be held responsible for their criminal attitude."

Ganji fängslades efter att han kritiserade censuren och deltog i reformrörelsen. Han arresterade 22/4 år 2000, och anklagades för att ha skrivit att ledande figurer i regimen inklusive den förre presidenten och nuvarande presidentkandidaten Hashemi Rafsanjani varit involverade i politiska mord på intellektuella så sent som 1998. Han åtalades för att ha agerat mot islam. Han dömdes till 6 års fängelse. Ganji har under sin tid i fängelset suttit isolerad och nekas att ha kontakt med sin fru.

Reportrar utan gränser berättar att förtrycket och hetsjakten mot journalister har ökat under den senaste tiden. Kivan Samimi kallades den 30/3 till Teherans domstol och Mohamad Javad Roh har vid flera tillfällen hotats på grund av hans artiklar om valet. Journalister i den västra provinsen Kurdistan har vittnat om att minst 14 journalister har under den senaste tiden anklagats av myndigheterna för att publicera falska nyheter, skrivit artiklar mot regimen och attackerat nationens säkerhet.

torsdag, april 21, 2005

Anförande av Birgitta Ohlsson vid demonstrationen mot regimen i Iran.

Bokbål, överfulla fängelser med politiska fångar och ständig tortyr. Jag beskriver inte nazi-Tyskland under andra världskriget. Jag beskriver nutidens Iran. Ett samhälle vars befolkning hålls i strama tyglar liknande medeltiden av mullor och diktatoriska fundamentalister.

Ett land som vars befolkning trots att vi nått 2005 lever i förtryck.

Tänk er att leva i ett land där du blir blodigt torterad med taggtråd bara för att du vill leva i demokrati.

Tänk er att leva i ett land där du sätts i fängelse på obestämd tid bara för att du demonstrerat för yttrandefrihet.

Tänk er att leva i ett land där du efter att ha kritiserat religionen får en dödsdom på ditt huvud utfärdad av det muslimska prästerskapet.

Detta är den fruktansvärda vardagen för många frihetskämpar i intoleransens Iran.

Förtryck, religiös fanatism och tortyr.
Grymma och vidriga brott mot mänskliga rättigheter.
Piskstraff, intolerans och regimkritiker i fängelser.

Ögonblicksbilder av förtryck, som då:

En ung kvinna dömdes sommaren 2002 av en domstol i södra Iran till att få sina ögon utstuckna sedan hon kastat syra i ansiktet på en man som försökt våldta henne. Öga för öga tand för tand.

Hundratals regimkritiska studenter och intellektuella greps I samband med de s.k. junidemonstrationerna greps. Ett okänt antal av dessa uppges alltjämt fängslade.

Tusentals iranier världen över som tvingats lämna sitt land för att rädda sitt liv.

Stening av otrogna kvinnor, dödsdomar mot homosexuella och fängelsedomar för alla de människor som strävar efter ett liv i frihet.

Självständiga fackföreningar tillåts i princip inte. Laglig strejkrätt saknas.

Reportrar utan gränser har kallat Iran för världens största fängelse för journalister.

200.000 människor fängslade för sina åsikters skull.

Västvärlden har under de senaste decennierna varit alldeles för flata i sitt agerande mot Iran.

Omvärlden kan inte fortsätta stå handlingsförlamad inför detta vidriga människoförtryck.

Goda företagsförbindelser får aldrig väga tyngre än ihärdig kritik av ofriheten och brotten mot mänskliga rättigheter.

Vi kan inte fortsätta svika Irans folk. Det krävs reella påtryckningar och hot om ekonomiska sanktioner om inte människoförtrycket upphör.

Allt annat vore en skam för Sverige och Europeiska Unionen.

Men vi som samlats här i dag vet att det finns hopp.

Iran har en ung befolkning med cirka 35 miljoner under 20 år.

Alla dessa fantastiska personer som vägrar att leva i förtrycket. Vi måste ge dem stöd!

Ett hopp om ett Iran med fria medborgare som får tycka, tänka och tro självständigt.

Vi är här för att vi älskar frihet och hatar förtryck.

Tillsammans kan vi skapa frihet.

Och kom ihåg det finns bara ett styrelsesätt som är värdigt fria medborgare. Det heter demokrati.

Av: Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot för Folkpartiet

Hossein Nasseri - Vila i frid

Ännu ett liv har släckts, den öppet homosexuelle Iraniern Hossein Nasseri sköt sig själv i huvudet i tisdags efter att det brittiska parlamentet avslog hans ansökan om uppehållstillstånd.

Homsexualitet är förbjudet i Iran något som den svenska regeringen sedan länge avfärdat, allt för att minska flyktingströmmarna och täppa till flyktingskälen för de desperata flyktingar som söker en fristad i Sverige. Hossein Nasseri blev bara 26 år gammal.

Nästan tre decennium av förföljelse, mord och tortyr måste få ett slut. Det iranska folket har lidit tillräckligt!

Av: Makan Afshinejad

Fred Saberis tal vid demonstrationen mot regimen i Iran 20/4

Den islamiska regimen i Iran, som har suttit vid makten sedan 26 år tillbaka, har avrättat, mördat, stenat, och fängslat tusentals människor i Iran. Den har terroriserat många oppositionsledare inne och utomlands. Den har även understötterroristorganisationer i olika delar av världen.

I dag sitter många journalister, studenter, författare och politiskt aktiva som hyser regimkritiska åsikter och kommer från olika samhällsklasser fängslade. Många har också blivit kallade till den speciella ”islamiska revolutionens domstol i Iran”.

Uppgifter som kommer från västvärden att den iranska regeringen har skyddat ett antal ledare från Al Ghaedeh, vilka ligger bakom olika terroraktioner.

Allt detta har skapat stora problem för folket i Iran och bekymmer för miljontals iranier in och utomlands.

Det har kommit till vår kännedom att regimen försöker att öka pressen ytterligare på de oliktänkande i Iran genom olika slags hot.

Vi tycker att EU-länderna bör visa en starkare och synligare lojalitet med demokratirörelser och folket i Iran, och inte stödja mullaregimen. Det är klart visat att denna regim inte respekterar demokrati och mänskliga rättigheter. Vi är inte emot fortsatta och ökade ekonomiska förbindelser som gynnar både EU och det iranska folket. Undersökningar visar att mer än 80 % av befolkningen i Iran vill ha en folkomröstning under internationell övervakning för att avgöra regimens öde.

Sist men inte minst, för majoriteten av iranier uppfattas President Khatami och hans regering en del av systemet. I praktiken står presidenten för liknande uppfattningar som den religiösa ledaren Khamenei, när det gäller värderingar. Folket i Iran har kämpat för frihet och demokrati i mer än 25 år och många förlorade sina liv under den islamiska revolutionen 1979.

Det har visat sig ett flertal gånger att regeringen i Iran försökt vinna ökad legitimitet genom stadsbesök från Europa, bl a genom besök då varande utrikesminister Anna Lindh, Sveriges utrikesminister. Vi anser att ekonomiska eller handelspolitiska skäl får vara grund för att skall EU stödja ett sådan diktatorisk regim som den Iranska.

Där för skulle vi vilja att Sveriges regering – stödjer iraniernas kamp
mot fundamentalism, fanatism samt ger sitt stöd till kampen för ett demokratiskt samhälle, där alla folkgrupper, religioner och alla åsikter respekteras. Vi önskar att kvinnor och män, hand i hand, får möjlighet att bygga upp sitt fria land och sin framtid.

Vi iranier säger mycket bestämt nej till vall i Iran. Det är fel av EU att satsa på någon falang inom regeringen i Iran eftersom de gemensamt försvarar en politik som har resulterat i förlusten av miljontals liv.

I det framtida Iran krävs klokhet av oppositionen, i samarbete med människor från andra länder, för att stödja demokratiska krafter oavsett religion och politisk tillhörighet

Vi önskar att svenska regeringen stödjer oppositionen i Iran, naturligtvis,
Vi vill – som sagts ovan – även att EU slutar att utöva dubbel moral och ge sitt stöd till mullorna.

Har det någonsin hänt att en diktatur som exempelvis Saddam Husseins eller liknande frivilligt lämnat ifrån sig makten tillbaka till folket?

Är det inte dags att inse att verkligheten inte är sådan och i stället komma med en konkret samt genomförbar lösning.

Naturligtvis finns möjligheten att hålla riktiga demokratiska val i Iran om folket får lyfta fram sina egna utvalda politiker.

Om man verkligen vill hjälpa Iran och dess befolkning måste Europa nu ta sitt fulla ansvar och med hjälp av FN genomföra ett övervakat val. Med detta öppnas vägen till ett fritt Iran.

Ett fritt och demokratiskt Iran gynnar alla människor i regionen, och på sikt kommer dom demokratiskt valda regeringarna att bidra till stabilitet för hela mellanöstern och världen.

Av: Fred Saberi

onsdag, april 20, 2005

Lite om presidentkandidaterna

Den 17/6 är det presidentval i Iran, vinnaren är på förhand given eftersom regimen bestämmer vem som får och inte får ställa upp.

Men här är några av kandidaterna:

Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, president mellan 1989 och 1997. Den kandidat som försöker framstå som både konservativ och reformvän, säger sig vara den enda kandidaten som kan bana väg för demokrati i Iran. Han framställs nu som en kraftfull och moderat kraft inom Iransk politik. Inget kan vara mer fel, faktum är att de politiska morden och förföljelserna ökade under hans tid som president, det var då regimens underrättelsetjänst ökade i styrka och makt.

Mostafa Moeen, före detta minister, han stöds av IPF (Islamic Iran participation front) ett av de mer framträdande reformpartierna i Iran. Moeen har också sagt att han kommer att utnämna Mohammed Reza Khatami (bror till den nu sittande presidenten) till 1:e vice president. Han lovar att lyckas med de reformer som Khatami lovade men aldrig genomförde. Han tillhör också de kandidater som hotas av att bli utslängda från valet av väktarrådet. Han är också den enda kandidaten som bloggar, kan du persiska så hittar du hans blogg här

De konservativa har just nu två huvudkandidater, det står mellan Mohammad Bagher Ghalibaf och Ali Ardashir Larijani. Ghalibaf är den som har störst stöd i de konservativa kretsarna, medan Larijani stöds av Khamenei. Lyckas Larijani ändå inte få de tillräckligt stort stöd kommer Khamenei istället att lägga sitt stöd bakom Ghalibaf. Frö att på så sätt få Ghalibaf att ge Larijani någon av de tyngre ministerposterna och stor inflytande i nästa regering. Båda kandidater har svurit trohet mot Khamenei.

tisdag, april 19, 2005

Därför är den svenska regeringen så tyst!

Är det någon som undrat varför den svenska regeringen är så tyst angående den Iranska regimens övergrepp?

Du kan läsa om en av anledningarna här.

måndag, april 18, 2005

Oroligheter i Sydvästra Iran

Enligt AHRO (Ahwazi human rights organization) så dödades 30 och över 500 personer skadades efter att regimen slagit ner demonstrationer i Ahwaz provinsen under helgen 15-17 april. Bland de döda ska flera vara barn under 13 år, flera religiösa och politiska ledare i regionen ska ha blivit arresterade. Provinsen är nu belägrad av regimens styrkor.

Demonstrationerna ska enligt AHRO ha startats när av den förre vice presidenten Mohammad Ali Abthai läckt ut. Enligt AHRO så innehöll brevet detaljerade planer på etnisk rensning av provinsen som i huvuddel bebos av Araber.

Enligt AHRO så skulle planerna varit att minska den arabiska populationen till en tredjedel, främst genom tvingad flytt och genom kulturellt förtryck, som tillexempel att förstöra det arabiska språket och kulturen i provinsen.

Khatami ska själv ha beordrat underrättelsetjänsten att arrestera personerna bakom demonstrationerna med motiveringen att de agerar ”för utländska agenter och är fiender till revolutionen”. AHRO menar också att regimen under det senaste åren konfiskerat över 90.000 hektar land i provinsen, och därmed tvingat människor att flytta till andra provinser.

Irna (regimens nyhetsbyrå) säger idag att 200 personer gripits i Ahwaz provinsen. Informationsministern Ali Younessi citeras när han säger att det är klart att många av de arresterade är länkade till utländska grupper och media som arbetar för att omkullkasta den Islamiska revolutionen. Men enligt Ali Younessi ska alla ”utländska agenter” i området ha blivit arresterade.

onsdag, april 13, 2005

Iran ut ur Libanon?

I Jakobstads tidning kan man läsa att Iran tar bort sina trupper från Libanon. Hizbollah gerillan som är den Islamiska republikens lakej och lydorganisation i Libanon, har orsakat enormt lidande, förtryck och förnedring av det libaneiska folket. Pengar som egentligen ska gå till att bygga skolor och sjukhus i Iran har gått till den kanske värsta terroristgruppen som finns just nu.

Nu när de iranska trupperna går ut från Libanon, får vi se ett slut på Hizbollahs terrorverkstad? Tror knappast det, så länge den iranska regimen existerar, finns det inget hopp för fred och samexistens i mellanöstern.

av: Makan Afshinejad

tisdag, april 12, 2005

Tips..

Den 20 april klockan 1800 kommer det att hållas en demonstration på Sergels torg, som ingår i kampanjen "Iran- Break the Silence”.

Kampanjen kommer att föras i New York, Buenos Aires, London, Paris, Berlin, Genève, Bryssel, Amsterdam och Stockholm. Stockholm och Berlin förväntas ha störst antal demonstranter.

Så befinner du dig på plats så var med och demonstrera för ett fritt och demokratiskt Iran.

En ny abortlag?

I svenskmedia så kunde man idag läsa om att Irans parlament (Majlis) antagit en ny abortlag. Det var nog många som trodde att det här ingick i Irans påstådda liberalisering. Men man kan inte ha mer fel, utan det är mer ett försök att "blända" regeringar i väst inför de fortsatta samtalen med EU om regimens försök att skaffa sig kärnvapen.

Under den senaste tiden har regimen i Iran befunnit sig på en charmoffensiv, landets ministrar har besökt land efter land. Under de senaste dagarna har ministrar och högst uppsatta personer i regimen möt representanter från Frankrike, Österrike, Danmark, Tunisien och Khatami närvarade även på Påvens begravning.

Det förslag som passerat parlamentet säger att abort ska vara tillåtet under graviditetens första fyra månader om kvinnans liv är i fara eller om fostret är missbildat. Båda föräldrarna måste samtycka samt så måste 3 olika läkare komma fram till att abort är det bästa alternativet. Så det är inte tal om något fritt val för kvinnor.

Vidare så måste lagen passera det ultrakonservativa ”väktarrådet”, som skall garantera att alla lagar lever upp till rådets perverterade tolkning av islam. Så den ”nya abortlagen” kan nog ses som ett ytterliggare försök av Khatami att försöka få omvärldens stöd, medan regimen torterar och avrättar i samma takt som tidigare.

måndag, april 11, 2005

Oroligheter i västra och centrala Iran.

Sajten Daneshjoo, rapporterar om oroligheter i samband med demonstrationer för frihet och demokrati i Iran, den 8:e och 9:e april. Enligt daneshjoo så deltog ett hundratal personer i demonstrationerna som kritiserade den islamiska revolutionen och dess ledarskap. En demonstrant ska ha dödats och tiotals skadats och gripits.

Enligt sajten så ska demonstranterna ha blivit inspirerade av valet i Irak, i och med att landet för någon dag sen fick sin första folkvalda president och premiärminister.

Situationen just nu beskrivs som spänt och områdena bevakas just nu hårt av regimen.

fredag, april 08, 2005

Khatami och påven..

Under begravningen av påven Johannes Paulus II, medverkar och som just i detta ögonblick är på plats i vatikanen är Irans president Mohammad Khatami. Påven försökte bygga broar mellan den kristna och den muslimska världen. Länder som Iran och Algeriet nämns titt som tätt över de muslimska länder som hade nära band till Vatikanen. Khatamis dubbelmorla måste synas. I en av regimens största dagstidningar kan man läsa följande:

"Not only did the pope never condemn the crimes of the 'Zionist regime' in the territories, the Vatican officially recognized its existence," the official Jomhuri Islami newspaper said in an editorial.

The paper claimed the worldwide expansion of Islam had been "a constant worry" for a pope who had been "compromised [by] the 'Zionist regime.'"

I tidningen Hamshahri: Hamshahri, accused John Paul of "[caving] in to pressure from the Jewish lobby" despite "Jewish responsibility for the death of Christ." Khatami och den iranska regimens hat mot den judiska staten är ett faktum, när regimen med Khatami i spetsen nu vill öka på sin goodwill med sin resa till Vatikanen tyder på rent hyckleri.

Vill du veta mer om den Iranska regimens hatkampanj mot Israel, så besök gärna Iran News

Bravo Kanada

Kanada meddelade på fredagen att man drar sig ur en konferens som syftade till att stärka handelsförbindelserna med Iran. Anledningen till detta är att Iran vägrar lämna tillbaka den iransk-kanadensiske journalisten Zahra Kazemis kropp. Zahra som mördades av regimens män i Iran, sedan hon fotograferade en fredlig demonstration utanför det ökända Evin fängelset som anhöriga till Irans politiska fångar anordnade.

Ett flertal läkare som undersökt kroppen visar att Zahra Kazemi våldtogs och sen mördades efter att hon greps på öppen gata i Teheran, något som den iranska regimen dementerar. Den iranska regimen hävdar att dödsorsaken var att hon svimmat i "förhöret" och följden av detta blev att hon slog sitt huvud i marken och sen dog.

Kanada är ett föredöme och har med detta visat den absoluta nolltolerans som behövs i kampen mot den tyranniska regimen i Iran.

Zahra Kazemis minne lever vidare, upp till kamp mot regimen i Iran!

Av: Makan Afshinejad

onsdag, april 06, 2005

Vad kommer hända med Hami?

Debatten i riksdagen pågår för fullt om huruvida de apatiska flyktingbarnen ska få stanna i Sverige eller inte, två partier, föga förvånande är det socialdemokraterna som gått i bräschen tillsammans med moderaterna (skandal)!

Vad kommer hända med Hami, som kom till Sverige som politisk flykting från Iran för tre år sedan i hopp om att få stanna här, undan förtryck och vanstyre i mullahdiktaturens Iran?
Som författaren beskrev, är Hami ett av många exempel på en "idealisk invandring". Kan språket flytande och har ett arbete som han försörjer sin son och fru med.

Men i Sverige får han inte stanna. Barbro Holmberg har bestämt det. Idag lever Hami, tillsammans med sin familj i ovisshet och rädsla för att skickas tillbaka till bödlarna i Iran. För enligt socialdemokraternas Sverige är Iran ett stabilt land med en "folkvald" president som ska leda landet till demokrati....

Jag lider med Hami och tusentals andra gömda flyktingar vars levnadsförhållanden får en att gråta floder. Hoppas våra folkvalda fattar rätt beslut idag.

Av: Makan Afshinnejad

tisdag, april 05, 2005

Iran på silverplats i amnestys rapport om avrättningar

Enligt amnestys färska rapport över länder som avrättar mest människor innehar Iran andra platsen efter Kina. Amnesty som själv förklarar att siffran på 3797 avrättingar sammanlagt 2004, endast är "toppen på isberget".

Den iranska regimen avrättade 159 människor under förra året. Kina leder "vidrighetsligan" på 3400 personer.

Så länge majoriteten av världens i-länder prioriterar sina handelsförbindelser med Iran långt för MR-frågorna så spelar det nog ingen roll hur många människoliv som den iranska regimen släcker varje år.

Freivalds vakna!

Av: Makan Afshinejad