tisdag, april 12, 2005

En ny abortlag?

I svenskmedia så kunde man idag läsa om att Irans parlament (Majlis) antagit en ny abortlag. Det var nog många som trodde att det här ingick i Irans påstådda liberalisering. Men man kan inte ha mer fel, utan det är mer ett försök att "blända" regeringar i väst inför de fortsatta samtalen med EU om regimens försök att skaffa sig kärnvapen.

Under den senaste tiden har regimen i Iran befunnit sig på en charmoffensiv, landets ministrar har besökt land efter land. Under de senaste dagarna har ministrar och högst uppsatta personer i regimen möt representanter från Frankrike, Österrike, Danmark, Tunisien och Khatami närvarade även på Påvens begravning.

Det förslag som passerat parlamentet säger att abort ska vara tillåtet under graviditetens första fyra månader om kvinnans liv är i fara eller om fostret är missbildat. Båda föräldrarna måste samtycka samt så måste 3 olika läkare komma fram till att abort är det bästa alternativet. Så det är inte tal om något fritt val för kvinnor.

Vidare så måste lagen passera det ultrakonservativa ”väktarrådet”, som skall garantera att alla lagar lever upp till rådets perverterade tolkning av islam. Så den ”nya abortlagen” kan nog ses som ett ytterliggare försök av Khatami att försöka få omvärldens stöd, medan regimen torterar och avrättar i samma takt som tidigare.