torsdag, april 21, 2005

Fred Saberis tal vid demonstrationen mot regimen i Iran 20/4

Den islamiska regimen i Iran, som har suttit vid makten sedan 26 år tillbaka, har avrättat, mördat, stenat, och fängslat tusentals människor i Iran. Den har terroriserat många oppositionsledare inne och utomlands. Den har även understötterroristorganisationer i olika delar av världen.

I dag sitter många journalister, studenter, författare och politiskt aktiva som hyser regimkritiska åsikter och kommer från olika samhällsklasser fängslade. Många har också blivit kallade till den speciella ”islamiska revolutionens domstol i Iran”.

Uppgifter som kommer från västvärden att den iranska regeringen har skyddat ett antal ledare från Al Ghaedeh, vilka ligger bakom olika terroraktioner.

Allt detta har skapat stora problem för folket i Iran och bekymmer för miljontals iranier in och utomlands.

Det har kommit till vår kännedom att regimen försöker att öka pressen ytterligare på de oliktänkande i Iran genom olika slags hot.

Vi tycker att EU-länderna bör visa en starkare och synligare lojalitet med demokratirörelser och folket i Iran, och inte stödja mullaregimen. Det är klart visat att denna regim inte respekterar demokrati och mänskliga rättigheter. Vi är inte emot fortsatta och ökade ekonomiska förbindelser som gynnar både EU och det iranska folket. Undersökningar visar att mer än 80 % av befolkningen i Iran vill ha en folkomröstning under internationell övervakning för att avgöra regimens öde.

Sist men inte minst, för majoriteten av iranier uppfattas President Khatami och hans regering en del av systemet. I praktiken står presidenten för liknande uppfattningar som den religiösa ledaren Khamenei, när det gäller värderingar. Folket i Iran har kämpat för frihet och demokrati i mer än 25 år och många förlorade sina liv under den islamiska revolutionen 1979.

Det har visat sig ett flertal gånger att regeringen i Iran försökt vinna ökad legitimitet genom stadsbesök från Europa, bl a genom besök då varande utrikesminister Anna Lindh, Sveriges utrikesminister. Vi anser att ekonomiska eller handelspolitiska skäl får vara grund för att skall EU stödja ett sådan diktatorisk regim som den Iranska.

Där för skulle vi vilja att Sveriges regering – stödjer iraniernas kamp
mot fundamentalism, fanatism samt ger sitt stöd till kampen för ett demokratiskt samhälle, där alla folkgrupper, religioner och alla åsikter respekteras. Vi önskar att kvinnor och män, hand i hand, får möjlighet att bygga upp sitt fria land och sin framtid.

Vi iranier säger mycket bestämt nej till vall i Iran. Det är fel av EU att satsa på någon falang inom regeringen i Iran eftersom de gemensamt försvarar en politik som har resulterat i förlusten av miljontals liv.

I det framtida Iran krävs klokhet av oppositionen, i samarbete med människor från andra länder, för att stödja demokratiska krafter oavsett religion och politisk tillhörighet

Vi önskar att svenska regeringen stödjer oppositionen i Iran, naturligtvis,
Vi vill – som sagts ovan – även att EU slutar att utöva dubbel moral och ge sitt stöd till mullorna.

Har det någonsin hänt att en diktatur som exempelvis Saddam Husseins eller liknande frivilligt lämnat ifrån sig makten tillbaka till folket?

Är det inte dags att inse att verkligheten inte är sådan och i stället komma med en konkret samt genomförbar lösning.

Naturligtvis finns möjligheten att hålla riktiga demokratiska val i Iran om folket får lyfta fram sina egna utvalda politiker.

Om man verkligen vill hjälpa Iran och dess befolkning måste Europa nu ta sitt fulla ansvar och med hjälp av FN genomföra ett övervakat val. Med detta öppnas vägen till ett fritt Iran.

Ett fritt och demokratiskt Iran gynnar alla människor i regionen, och på sikt kommer dom demokratiskt valda regeringarna att bidra till stabilitet för hela mellanöstern och världen.

Av: Fred Saberi