onsdag, april 20, 2005

Lite om presidentkandidaterna

Den 17/6 är det presidentval i Iran, vinnaren är på förhand given eftersom regimen bestämmer vem som får och inte får ställa upp.

Men här är några av kandidaterna:

Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, president mellan 1989 och 1997. Den kandidat som försöker framstå som både konservativ och reformvän, säger sig vara den enda kandidaten som kan bana väg för demokrati i Iran. Han framställs nu som en kraftfull och moderat kraft inom Iransk politik. Inget kan vara mer fel, faktum är att de politiska morden och förföljelserna ökade under hans tid som president, det var då regimens underrättelsetjänst ökade i styrka och makt.

Mostafa Moeen, före detta minister, han stöds av IPF (Islamic Iran participation front) ett av de mer framträdande reformpartierna i Iran. Moeen har också sagt att han kommer att utnämna Mohammed Reza Khatami (bror till den nu sittande presidenten) till 1:e vice president. Han lovar att lyckas med de reformer som Khatami lovade men aldrig genomförde. Han tillhör också de kandidater som hotas av att bli utslängda från valet av väktarrådet. Han är också den enda kandidaten som bloggar, kan du persiska så hittar du hans blogg här

De konservativa har just nu två huvudkandidater, det står mellan Mohammad Bagher Ghalibaf och Ali Ardashir Larijani. Ghalibaf är den som har störst stöd i de konservativa kretsarna, medan Larijani stöds av Khamenei. Lyckas Larijani ändå inte få de tillräckligt stort stöd kommer Khamenei istället att lägga sitt stöd bakom Ghalibaf. Frö att på så sätt få Ghalibaf att ge Larijani någon av de tyngre ministerposterna och stor inflytande i nästa regering. Båda kandidater har svurit trohet mot Khamenei.