måndag, april 18, 2005

Oroligheter i Sydvästra Iran

Enligt AHRO (Ahwazi human rights organization) så dödades 30 och över 500 personer skadades efter att regimen slagit ner demonstrationer i Ahwaz provinsen under helgen 15-17 april. Bland de döda ska flera vara barn under 13 år, flera religiösa och politiska ledare i regionen ska ha blivit arresterade. Provinsen är nu belägrad av regimens styrkor.

Demonstrationerna ska enligt AHRO ha startats när av den förre vice presidenten Mohammad Ali Abthai läckt ut. Enligt AHRO så innehöll brevet detaljerade planer på etnisk rensning av provinsen som i huvuddel bebos av Araber.

Enligt AHRO så skulle planerna varit att minska den arabiska populationen till en tredjedel, främst genom tvingad flytt och genom kulturellt förtryck, som tillexempel att förstöra det arabiska språket och kulturen i provinsen.

Khatami ska själv ha beordrat underrättelsetjänsten att arrestera personerna bakom demonstrationerna med motiveringen att de agerar ”för utländska agenter och är fiender till revolutionen”. AHRO menar också att regimen under det senaste åren konfiskerat över 90.000 hektar land i provinsen, och därmed tvingat människor att flytta till andra provinser.

Irna (regimens nyhetsbyrå) säger idag att 200 personer gripits i Ahwaz provinsen. Informationsministern Ali Younessi citeras när han säger att det är klart att många av de arresterade är länkade till utländska grupper och media som arbetar för att omkullkasta den Islamiska revolutionen. Men enligt Ali Younessi ska alla ”utländska agenter” i området ha blivit arresterade.