fredag, april 22, 2005

Reportrar utan gränser kräver att Akbar Ganji släpps!

Den Iranske journalisten Akbar Ganji, som nu suttit 5 år i det ökända Evin fängelse är allvarligt sjuk och riskerar att dö om han inte släpps och får tillgång till sjukhusvård. Fängelsets läkare har krävt att han ska läggas in på sjukhus för rygg och astma problem som förvärrats i på grund av förhållandena i fängelset.

Akbar Ganji räknas som en av Irans ledande journalister och är samtidigt den som suttit längst i fängelse. Reportrar utan gränser ställer följande krav på regimen:

"We call on the judicial authorities to stop ignoring the prison doctors, who have been saying for three years that he needs to be let out of prison for treatment. His condition requires immediate hospitalization and the Iranian authorities will be held responsible for their criminal attitude."

Ganji fängslades efter att han kritiserade censuren och deltog i reformrörelsen. Han arresterade 22/4 år 2000, och anklagades för att ha skrivit att ledande figurer i regimen inklusive den förre presidenten och nuvarande presidentkandidaten Hashemi Rafsanjani varit involverade i politiska mord på intellektuella så sent som 1998. Han åtalades för att ha agerat mot islam. Han dömdes till 6 års fängelse. Ganji har under sin tid i fängelset suttit isolerad och nekas att ha kontakt med sin fru.

Reportrar utan gränser berättar att förtrycket och hetsjakten mot journalister har ökat under den senaste tiden. Kivan Samimi kallades den 30/3 till Teherans domstol och Mohamad Javad Roh har vid flera tillfällen hotats på grund av hans artiklar om valet. Journalister i den västra provinsen Kurdistan har vittnat om att minst 14 journalister har under den senaste tiden anklagats av myndigheterna för att publicera falska nyheter, skrivit artiklar mot regimen och attackerat nationens säkerhet.