tisdag, april 26, 2005

300 gripna, 70 döda, demokratikämpe fängslad, studentaktivister dömda! En vanlig vecka i Iran!

Youssef Azizi ben Torof, en välkänd aktivist för mänskliga rättigheter och även talesman för den arabiska minoriteten greps i måndags. Torof greps hemifrån av regimens agenter på begäran av den ”islamiska revolutionsdomstolarna”. Torofs lägenhet genomsöktes och en rad dokument beslagtogs av regimen.

Oroligheterna i Ahwaz har resulterat till att nära 300 personer har gripits av regimen och enligt oppositionen har 70 dödats. Regimen anklagar britterna för oroligheterna, eftersom den brittiske utrikesministerns möte med ”demokratiska partiet av Khuzestan” i London.

Idag dömdes Farab Samimi, en av de studenter som deltog i studentdemonstrationerna under juli 2003, till 18 månaders fängelse och spöstraff, enligt AFP. Den ”Islamiska revolutionsdomstolen” ansåg att Farab gjort sig skyldig till att ”propagera mot regimen” och ”störande av allmänn ordning”.

Tidigare under veckan så har åtta andra studentaktivister dömts för att ha "förolämpat" president Khatami och för att ha ”hotat den nationella säkerheten”.