torsdag, juli 03, 2008

USA ville kidnappa Ahmadinejad och Abbas Palizdar...

Ahmadinejad: USA skulle kidnappa mig...

Kretsen kring Ahmadinejad blir allt mer bisarr. Nu hävdar Ahmadinejad att USA försökte kidnappa honom under hans besök Irak, tanken var att amerikanernaskulle föra Ahmadinejad till USA och använda frisläppandet av honom i förhandlingarna mot Irans atomprogram. Men det slutar inte där. Personer runt om kring Ahmadinejad hävdar också att USA försökte mörda presidenten när han förra månaden deltog i ett FN möte om matkrisen. Irans italien ambassadör hävdar att amerikanerna försökte döda presidenten med radioaktiv strålning.

Istället för sympatier så har Ahmadinejad fått kritik för dessa två påståenden. Den stenhårda konservativa tidningen Kayhan ansåg att Ahmadinejads uttalanden skadade Iran och samhället.

Tidningen E'temad daily, gjorde som alla goda journalister skulle ha gjort och började gräva i Ahmadinejads påståenden. Genom att tala med källor i Irak som ansvarade för Ahmadinejads säkerhet i Irak fick dem reda på att det inte någon gång under hans besök i Irak fanns något konkret hot mot presidenten. Även regimens egna nationella säkerhetsorgan dementerade historierna och sa att de varken hört talas om eller mottagit några rapporter om några planer på att kidnappa eller mörda Ahmadinejad.

Det måste ha varit jobbigt för Ahmadinejad att inte blir trodd och dessutom hånad av ett gäng journalister var mer än han kunde hantera. Så han slog helt enkelt igen tidningen och nu ska E'temad dailys chefredaktör inställa sig inför domstolen för att göra avbön och förklara varför hans tidning förolämpat presidenten...

Den stora skandalen...

Den stora snackisen bland regimens toppmän har den senaste månaden inte varit Israel, Ahmadinejad eller atombomber, istället har det handlat om Abbas Palizdar. En Ahmadinejad supporter och medarbetare. Under två tal som han håller i städerna Hamadan och Shiraz under maj månad anklagar han öppet en rad högtuppsatta mullor för korruption, en hel del av dessa är också motståndare till Ahmadinejad.

Otur för Palizdar var att ett av hans tal videofilmades och cirkulerar nu fritt på webben, bland annat på youtube. Det ledde till att fel personer får höra kritiken och det i sin tur betydde att han greps och nu är anklagad för att ha "spritt osanning". Exakt samtidigt bestämde sig banken Mellat, att stämma honom för att inte ha betala tillbaka lång på 6.6 miljoner dollar som han fick för 16 år sen.

Än jobbigare blev det för Palizdar när regeringen och Ahmadinejad helt tog avstånd från honom, en talesman för Ahmadinejad sa att Palizdars uttalanden endast skadade den nationella enigheten. Samtidigt som regimen hävdar att Palizdar inte alls varit vice ordförande för parlamentets utredningsutskott, som det hävdats i media, utan att han arbetat med research för parlamentsledamoten Fatemeh Ajorlou. Men att han aldrig varit en del av utskottets anti-korruptions arbete.

I sitt tal ska Abbas Palizdar främst pekat ut den tidigare presidenten Rafsanjani och den tidigare ledamoten av väktarrådet Mohammad Yazdi som de störstabovarna inom regimen.

Historien med Palizdar är komiskt på många plan. Dels så har en helt obetydlig person lyckats få ett enormt utrymme genom att säga något som är allmänt känt. Dels är det komiskt att se hur regimen hanterat situationen, först hävdade man att denna Abbas Palizdar var en imitatör som ingen hört talas om. Sedan fick man krypa till korset och erkänna att han visserligen jobbade för regeringen och med parlamentets utredningsutskott men att han aldrig hade något med deras anti-korruptions arbete att göra.

Steg frammåt?

Enligt regimen ska USA ha kommit med ett förslag om att stärka banden mellan länderna genom att tillåta direktflyg mellan länderna och att låta USA öppnaupp intressekontor i Iran. Irans utrikesminister Manoucher Mottaki säger att han kan tänka sig att fundera på saken...

Sandlåda på högnivå...

Tydligen ligger det ett förslag framför borgmästaren i Rom om att döpa en av gatorna i staden till "8 juli" som ett minne över studentprotesterna under 1998. Nu kontrar Mehdi Chamran som är ordförande för Tehran stadsfullmäktige att om borgmästaren i Rom bestämmer sig för att lyssna till "vissa grupper" kommerTehran att bli tvingade till att döpa om "Italy Street".

2 kommentarer:

Anonym sa...

Asfaltera landet och alla andra islamstyrda länder i världen för att kunna få till fred.
Islam förstör för hela världen.
Hur kan man vara så pass störd att man tror och följer en mördare/tjuv/nymfoman/våldtäktman/pedofil som mohammad???

Majed Safaee sa...

http://www.youtube.com/watch?v=ArGgcHQsZRM