onsdag, juli 16, 2008

Ahmadinejad - den store segraren...

Just nu är den stora nyheten här i USA att Bush administrationen kommer att hålla direkta samtal med Iran om atomprogrammet. Enligt uppgifter så kommer en högt uppsatt amerikanskt diplomat att åka till Genevé för att träffa iranska diplomater för att prata om atomprogrammet.

Det här är en stor nyhet. Bush adminstrationen har hittills vägrat att diskutera med Iran direkt om atomprogrammet såvida man inte ger upp urananrikningen. Men nu ger Bush administrationen upp och öppnar upp för direkta samtal med Iran. Enligt administrationen är detta bara fråga om ett möte och inget annat.

Hur som helst är det här en stor seger för regimen i Iran och en gigantisk seger för Ahmadinejad.
Ahmadinejad vann chicken-racet och han kommer att framställa det som att det var hans hårdföra stil som fick USA att backa. Propaganda segern är total för Ahmadinejad.

Men det är inte Ahmadinejad som är den egentliga vinnaren utan de mer moderata krafterna kring Khamenei. USA kommer inte att förhandla med Ahmadinejad utan med personer som befinner sig i närheten av Khamenei och blir det något av förhandlingarna så minskar Ahmadinejads utrymme i utrikespolitiken som hittills varit hans starka sida. De moderata krafterna som hela tiden varit öppen för direkta samtal med USA kommer då att få större inflytande.

Jag tror att Bush administrationen försöker göra ett par saker. Dels dämpa spänningen i mellanöstern och på så sätt få ner oljepriset något och dels just att stärka de mer moderata krafterna runt Khamenei och försöka åstadkomma ungefär det som man gjorde med Nordkorea.
Tyvärr är man lite väl sent ute, Bush är president några få månader till och Khamenei kommer att vänta ut Bush-administrationen mot någon som de tror kommer att erbjuda mer. Det är en svår balansgång dock, misslyckas förhandlingarna koch det går åt skogen så minskar chanserna till nya förhandlingar på hög nivå.

Detta kan också vara inledningen på en militärattack, misslyckas förhandlingarna så kan Bush administrationen hävda att man uttömt alla diplomatiska lösningar och att det nu är dags att gå till handling.

Medier i USA säger också att det här är en stor seger för Obama som vill ha direkta samtal med Iran och minskar McCains utrymme i Iran frågan...

Inga kommentarer: