fredag, juli 04, 2008

Film om Khomeini...

Den första egentliga biografin over Khomeini är nu under produktion och kommer att släppas i februari 2009. Filmen kommer att regisseras av Behrouz Afkhami och är den första spelfilmen om Khomeini som regimen tillåtit spelas in.

Filmen kommer att handla mest om Khomeinis ungdom och hans kamp mot Shahen eftersom regissören inte fick göra en film om Khomeini under revolutionen. Khomeinis ungdom är en mindre kontroversiell tid.

Det kommer inte röra sig om en kritisk biografi eftersom det är ett manus som passerat regimens censur och idén för filmen kom från institutet var syfte är att främja Khomeinis arbete. Khomeinis barnbarn Hossein Khomeini har bidragit med research. Men Afkhami är eller var en ganska stark personlighet reformistiska kretsar. Han är nära vän med Karroubi och var den som skulle leda Karroubis TV-kanal som rann ut i sanden. Han satt också i parlamentet under reformisternas högtid och svarade för en rad kontroversiella tal, där han bland annat erkände att hans unga son drömde om att fly till USA.

Enligt nyhetsbyrån AFP ska huvudrollsinnehavaren Abdol Reza Akbar vara slående lik Khomeini och man har även dubbat rösten till filmen för att få fram Khomeinis dialekt vid hans tal.

Med tanke på 70 % av Irans befolkning är under 30 år och därmed aldrig upplevde revolutionen eller Khomeinis storhetstid så vill regimen återuppliva minnen av honom. Men det är en balansgång för regimen. För att filmen inte ska förkastas eller skrattas bort så måste den ändå vara hyffsad balanserad och trovärdig. Samtidigt går det inte att göra en helt sanningsenligt film om Khomeini utan att förvandla det till en hett politiskt potatis. Därför väljer man att göra en film om Khomeinis ungdom.

Filmen med titeln Farzand-e Sobh (The Morning's Child) har premiär i februari 2009.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter som att det kan bli en bra och intressant film.
Länge leve Republiken!

Majed Safaee sa...

http://www.youtube.com/watch?v=51Lkay9utEs