torsdag, juli 03, 2008

Uppdatering..

Dödsdom...

I måndags dömde domstolen i Tehran affärsmannen Ali Ashtari till döden för spionage mot irans atomprogram. Ashtari är VD för ett företag som säljer kommunikation och säkerhetsutrustning med bland annat regimen som kund. Regimen hävdar att Ashtari befann sig i ekonomiskt trubbel och accepterade ett förmånligt lån på 50 000 USD från den israeliska säkerhetstjänsten.
Ashtaris företag ska bland annat ha fungerat som underleverantörer till både Irans atom och missilprogram. Åklagaren hävdade under rättegången att Ashtari tagit emot pengar för att i utbyte sälja defekta produkter till den iranska regimen. Användandet av dessa produkter ska ha lett till att vissa projekt misslyckats eller fått börjas om. Enligt regimen ska Ashtari ha
gjort en del medgivanden, bland annat ska han ha erkänt att han blivit kontaktad av israeliska agenter i en bank på Turkiet och Thailand.

Det är inte helt otänkbart att regimen har hittat på den här historien och det är inte heller helt otänkbart att det verkligen är så att Ashtari fungerat som spion. Hur som helst, så är det bara att hoppas att Ashtari lyckas med att få dödsdomen omvandlad till fängelse. Det som talar för honom är att dödsdomen kom i en tid då Israel öppet hotade regimen och att han fortfarande har möjlighet att överklaga domen. Kan han ge regimen det dem vill ha i form av PR så kan
han också klara sig undan med livet i behåll...

Guess whos back...

Mehdi Karroubi är tillbaka. Efter att ha blivit snuvad på andra platsen av Ahmadinejad i den första valomgången i presidentvalet 2005 så gick han bärsärkargång mot regimen. Han skrev öppna brev, kritiserade Khamenei och avgick till slut från alla sina uppdrag. Därefter har han fört en hyffsat lugn tillvaro. Han försökte starta en regimkritisk och reformistisk TV-kanal som skulle sända från Abu Dabi, men det blev inte så mycket av det. Men nu verkar han vara tillbaka, eller i alla fall på väg till Saudiarabien.

Han har av någon outgrundlig anledning fått en inbjudan från det saudiska parlamentet att besöka landet. Nyligen avslöjade Karroubi att hans parti, nationella förtroendepartiet, nu brutit kontakten med den tidigare presidenten Mohammed Khatamis supportrar. Han avslöjade också att han kan tänka sig att ställa upp i presidentvalet 2010.

Say hello to my little friend...

Just nu går rykten på högvarv om att Israel planerar på att attackera Iran inom en snar framtid och helst innan presidentvalet i november. Regimen i sin tur gör att den kan för att visa muskler, med inrikespolitken som publik. En efter en har toppnamnen i regimen gått ut och hävdat att en attack är icke-trolig och att israeler och USA inte kan anfalla Iran.

Men för säkerhets skull har revolutionsgardet bestämt sig för att gräva 320 000 gravplatser vid landets gränser för fienden. Samtidigt som regimen inte tar miste på möjligheten att mobilisera krafterna i landet...

För att skrämma upp publiken utanför landets gränser så skickar man fram oljeministern, som lindar in orden med att säga att Iran kommer att agera kraftfullt inom alla områden om den utsätts för en militär aggresion. I en tid då oljepriset ligger på 144 dollar fatet och världsekonomin i gungning så är oljeministern ett bättre skrämselvapen än revolutionsgardister...

1 kommentar:

Anonym sa...

Ali Ashtari blev hängd men frågan är om han var verkligen en spion. Om han var det så oavsett vilken regim som har makten i Iran så tycker jag att det var rätt beslut att avrätta honom.