torsdag, februari 28, 2008

Valrörelsen har börjat...

Det händer en hel del spännande saker inom regimen just nu, vilket det förvisso gör inför alla val. Nu senast var när reformisten och regimens tidigare chefsförhandlare i atomprogrammet gick till attack mot Ahmadinejad för dennes retorik mot Israel. Hassan Rohani dömde ut Ahmadinejads utrikespolitik för att bara bestå av ”svordomar och slogans” och att detta inte var i nationens intresse.
Rohani sa bland annat att om ett land ses som ”bråkmakare av det internationella samfundet och som vill eliminera andra, så kommer det internationella samfundet inte att tillåta det och kommer att konfrontera landet… Vi måste agera på ett sätt som omvärlden förstår att vi är redo för mer flexibilitet och dialog”.

Detta är inte inlindad kritik från en mulla på dekis. Utan det här är en tämligen mäktig och inflytelserik person som öppet kritiserar presidenten.

Rohani sitter tillexempel i det nationella säkerhetsrådet i egenskap av representant för Khamenei. Det gör att han faktiskt har en hel del tyngd. Han är också en nära allierad till Rafsanjani.

Det finns också en annan intressant aspekt på det hela och det är tajmingen. Igår höll Khamenei ett tal där han utan omsvep hyllade Ahmadinejads hantering av atomprogrammet samtidigt som han dömde ut de som kritiserat Ahmadinejad för att inte vara diplomatisk när det kommer till atomprogrammet. Samtidigt som det är knappt 2 dagar kvar till säkerhetsrådet möts för att slänga ännu en runda med sanktioner mot Iran.

Valrörelsen har börjat och som det ser ut kommer den att bli uppslitande för regimen…

Inga kommentarer: