torsdag, februari 14, 2008

Mannen på gatan...

Vad vill regimen uppnå?!

Jag har inte helt orkat bry mig om regimens senaste inlägg Mohammedkarikatyr affären. Men så läste jag att Ingerö undrar vad regimen vill uppnå med sina protester och det är ganska enkelt.

Jag tror inte att regimen vill visa sitt stöd till potentiella mördare. Den tänker givetvis större än 3 galna islamister i Danmark som förmodligen ändå ser regimen i Tehran som ”liberal”.

Anledningen till varför regimen kallar till sig Danmarks ambassadör och slänger ur sig några fraser om kränkning och krav på ursäkt är enkla.

Dels så ger det uppmärksamhet och dels så tror jag att Ahmadinejad och hans regering tar illa upp och ideologisk som den är så agerar den.

Men den viktigaste anledningen är att regimen gör det för den ”arabiska gatan” och för opinionen i Iran.

För muslimer så är Mohammed mer än helig. Han är oantastlig, man rör honom inte. Även moderat troende muslimer som absolut inte delar Ahmdinejads åsikter eller vill ha något med fundamentalister att göra tittar snett på dig om du skulle dra en mohammed skämt.

Det är för dem regimen protesterar.

Medan andra arabländer är tysta av just de skäl som Ingerö lyfter fram så skriker regimen högljutt för att visa att den står upp för ”troende” muslimer överallt.

Hela Ahmadinejads utrikespolitik är baserad på vad den ”arabiska gatan” anser och tycker. Ahmadinejad vill vara en ny Nasser. En enande figur och ledare som står upp mot imperialismen, osv. Det har han delvis lyckats med, han är många gånger mycket populärare på gator i Egypten, Palestina och även Turkiet än vad han är i Iran. Så för honom är det tacksamt varje gång någon publicerar en Mohammed karikatyr och han får stå själv på ”barrikaderna” för dem ”sårade och kränkta” muslimerna.

Inga kommentarer: