måndag, februari 18, 2008

Uppdatering...

Kommission med rätt att konspirera…

Iran och Syrien har satt ihop en egen kommission som ska utreda av som hände med Hizbollah terroristen Imad Mughniya. Undrar om det någonsin varit så pass enkelt att i förväg lista ut vad en kommission kommer att presentera för resultat. Den här bloggen gissar på att allt kommer att skyllas på Israel och att USA pekas ut som den stora konspirationens moder.

Håll er inom ramarna

Det säger regimen till alla och säger att alla ”icke-godkända” hemsidor som är likgiltiga inför ”lagar och accepterade normer” i det kommande parlamentsvalet kommer att stängas ner. Hemsidor som inte håller sig till det regimen gillar kommer med andra ord att filtreras. Regimen har inför parlamentsvalet tagit fram en ”handbok i etik” som ska hjälpa folk att veta vad som är rätt och fel. Men det är inte bara att hemsidorna blockeras utan regimen kommer också att jaga de som publicerat materialet och ställa dem ”till svars”.

Kulturministeriet som också sköter censuren har nu tillsatt en kommission som kommer att övervaka Internet under parlamentsvalet.

Fler reformister.. .

Väktarrådet meddelar nu att man godkänt 300 kandidater till parlamentsvalet utöver de kandidater som godkänts av olika ”val styrelser” i förväg. Även inrikesminister Mostafa Pourmohammadi uttryckte innan väktarrådets beslut att en del beslut inte var korrekta. Reformisterna verkar vara hyffsat glada eftersom en stor del av de 300 som har godkänts är just reformister.

Väktarrådets beslut kommer efter en mindre revolt inom regimen själv. Mullor som Montazeri, Makaram Shirazi, Haeri Shirazi, Noormofidi och Amini kritiserade alla beslutet att diskvalificera en rad reformistiska kandidater.

Väktarrådet kommer att inom de kommande dagarna att presentera en fullständig lista over kandidaterna. I förväg verkar det som att en del kandidater från Mohammed Karroubis parti nu fått klartecken att ställa upp. Det verkar även som att väktarrådet nu kommer att tillåta Khomeinis barnbarn Ali Eshraghi att få ställa upp.

Det blev ändå lite som den här bloggen förutspådde tidigare, att Khamenei skulle rycka in till reformisternas försvar. Vilket givetvis stärker min tro att, vill du ha koll på Iran så ska du läsa den här bloggen :-)

Militären vi lägger oss inte i, vi försvarar bara islam.

Efter att ha fått kritik för att försöka lägga sig i parlamentsvalet gick Irans överbefälhavare General Hassan Firuzabadi till motattack igår. Under ett tal så menade han att militären inte alls lägger sig i parlamentsvalet utan bara gör sitt jobb, nämligen försvarar islam.

Militären har fått kritik från främst reformistiskt håll sedan en del högt uppsatta militära ledare uttryckte sitt stöd för president Ahmadinejads regering och kritiserade refromisterna för att vara ”svagsinta” och ”lurade av sionisterna”.

1 kommentar:

Anonym sa...

det är bra att reformisterna får kandidera.
Det lär bli en fridful tid när reformisterna vinner