måndag, februari 25, 2008

IAEA:s rapport, något för alla…

Reaktionerna på den senaste rapporten från IAEA om Irans atomprogram är som väntat delade. Regimen uttalar att rapporten är en slutlig seger medan västvärlden skakar på huvudet och säger att rapporten bekräftar det som de alltid trott.

Så vem har rätt!

Det är ju givetvis helt omöjligt att svara på. Enligt rapporterna har IAEA för första gången konfronterat Iran med uppgifter som de fått från andra länders underrättelsetjänster om Irans atomprogram. Regimen ska enligt IAEA inte ha gjort tillräckligt för att motbevisa de uppgifter som kommit från dessa underrättelsetjänster utan ska bara ha viftat bort dem som grundlösa och falska.

IAEA kritiserade också regimen för att inte ha gett fullgoda svar på varför man tidigare haft ett vapenprogram sammankopplat med atomprogrammet. Samtidigt fastslår IAEA att den idag inte kan uttala sig om Irans atomprogram är helt fredligt utan kräver att Iran gör mer för att förklara sig. Samtidigt som IAEA ger Iran lite cred för att ha skrivit på ett tilläggsprotokoll som gör det möjligt för IAEA att göra oannonserade inspektioner.

Regimen menar på sin sida att det är just grundlösa anklagelser och att man har samarbetat med IAEA för att bevisa just det. Samtidigt som regimen pekar på att de mesta av de nya uppgifter kommer från USA som inte släppte dem till IAEA och därmed regimen för bara någon månad sedan. Samtidigt säger IAEA rapporten att Iran samarbetar med organet och att samarbetet blivit bättre. Men att regimen fortfarande håller sitt urananrikningsprogram vid liv trots säkerhetsrådets beslut.

Idag kommer ledare från Storbritannien. Frankrike, USA, Kina, Tyskland och Ryssland träffas för att diskutera nya sanktioner.

Ahmadinejad verkade strålande glad efter IAEA rapporten. Direkt efter att den släpptes höll han ett direktsänt segertal där han krävde väst på en ursäkt samtidigt som han hyllade och tackade Khamenei för segern.