torsdag, februari 07, 2008

Parlamentsvalet...

Det händer en hel del spännande saker inför parlamentsvalet om ungefär en månad. Så lite kort om allt möjligt…

Endorsment för Ahmadinejad…

Ahmadinejad trogna fick under förra veckan ett inte helt oväntat men väldigt tungt stöd. Flera tunga ledare inom Armén, Bassijs och Revolutionsgardet förklarade sitt oreserverade stöd för Ahmadinejads administration och varnade andra krafter mot att ”manipulera valresultatet”.
De tunga militära ledarna däribland landets överbefälhavare beskrev Ahmadinejad som ”ansvarsfull och en ärlig förebild för Iran” samtidigt som de anklagade reformisterna för att vara betalda av väst. Ledaren för den paramilitära gruppen Bassij, som hävdar att de har 7 miljoner medlemmar, hävdade också att de kommer att göra sitt bästa för att öka valdeltagandet och se till att människor är ”medvetna” om de politiska val de gör.

Medling…

Reformisterna gör försök på flera fronter att få i alla fall en del av sina kandidater som diskvalificerats godkända. Förra veckan mötte reformisten och tidigare presidenten Khatami regimens högste höns ayatolla Khamenei för att övertyga honom att låta fler reformister att ställa upp. Det mötet tycks inte ha gått så bra, Khamenei ska ha uttryckt sitt stöd för diskvalificeringen av reformistiska kandidater. Främst av de kandidater som satt i parlamentet under förra mandatperioden och de som deltog i en sittstrejk i parlamentet inför förra parlamentsvalet. Långsint…

Problemet är att ingen av reformisterna är särskilt omtyckt av Khameni. Att det var Khatami som fick ta mötet med Khamenei är talande, de två andra ledande reformisterna Rafsanjani och Karrubi är ju mer eller mindre avskydda av Khamenei. Rafsanjani är den enda inom regimen som Khamenei är någorlunda rädd för och Karrubi var den som gick längst med att anklaga delar av regimen för valfusk inför presidentvalet 2005.

Utan resultat...

Jag trodde att Khamenei skulle för husfridens skulle tillåta ett större antal reformister att ställa upp, jag trodde att han skulle använda sig av samma taktik som han gjorde med Moin under presidentvalet 2005. Först låta en instans diskvalificera kandidaterna för att sedan rycka in och agera hjälten som låter kandidaterna ställa upp.
Men den här gången verkar Khamenei stå på sig. För nu verkar väktarrådet vara klara med sin granskning av kandidaterna och från reformisternas sida är man pessimistisk. Man hävdar att inga framträdande reformister kommer att få ställa upp i parlamentsvalet. Väktarrådet ska enligt reformisterna gått ännu hårdare fram och förbjudit ytterliggare 180 kandidater från att ställa upp, nu får reformisterna bara slåss om totalt 31 platser av 290.
Bojkott…

Allt det här har gjort att rösterna om en bojkott från reformisternas sida av parlamentsvalet har blivit mycket starkare. Förmodligen kommer ett flertal av de reformistiska partier som inte fått någon kandidat godkänd av naturliga skäl att bojkotta valet medan en del andra som är mer oroliga för att relationerna med Khamenei och de konservativa kan bli ännu sämre kommer att ställa upp, däribland Rafsanjani parti.

Inga kommentarer: