tisdag, februari 19, 2008

Det här har hänt...

Ny minister…

Iran har fått en ny utbildningsminister I form av Alireza Ali-Ahmadi. Ahmadinejad, vicepresident Parviz Davoudi och en rad andra ministrar var på plats i parlamentet idag för att säkra de röster som krävdes för att få Ali-Ahmadi vald. Men det var med ganska knapp marginal Ali-Ahmadi valdes, 133 röstade för honom, 92 mot och 29 brydde sig tillräckligt mycket för att dyka upp.

Ali-Ahmadi har agerat som utbildningsminister sen i december då Mahmoud Farshidi avgick efter att anklagelser om inkompetens. Ali-Ahmadi har tidigare varit rektor för Payame Noor University. Det är ett ganska stort universitet med 229 inrättningar runt om i Iran. Payame Noor universitetet väkte uppmärksamhet förra året när det visade sig att skolan sparkade ut elever som tillhörde Baha’i minoriteten.

Budgeten…

Nu när parlamentet godkänt budgeten är det väktarrådets tur att ge sig på den. Nu ska denna tolvman starka råd gå igenom budgetposterna och se om den överensstämmer med landets konstitution och viktigare islam.

Budgeten innehåller bland annat stöd till statligt ägda företag till ett värde av 285 miljarder dollar.

Budgeten gick igenom utan något större motstånd, men det beror också på att parlamentsledamöterna lyckades öka utgifterna med ytterliggare tre procent utöver Ahmadinejads redan generösa budget. Regimen räknar med att dra hem 63 miljarder dollar under 2008 i oljeinkomster, men räknar då väldigt lågt i budgeten (beräknat på att oljepriset kommer att vara runt 40 dollar fatet).

Mer transparent…

När Ahmadinejad presenterade sin budget så skröt han mycket om att han gjort budgetprocessen mer transparent och nu visade sig det riktigt vad han menade. Hans regering har bara tagit bort alla fotnoter och paragrafer. Alltså bara tagit bort en massa information från budgeten och därmed menar han att dokumenten har blivit lättare att läsa. Årets budget är bara på 600 sidor jämfört med förra årets som var 2400 sidor.

Inga kommentarer: