fredag, februari 08, 2008

Reformisterna är körda...

Det ser verkligen ut som att reformisterna är helt körda. Under dagens fredagsbön gick en av regimens stigande stjärnor Ayatollah Ahmad Khatami (ej att förväxlas med refromisten och f.d. presidenten Khatami) till attack mot reformisterna och sa att de bör undvika att kritisera diskvalificeringen av kandidater.

Khatami menade att de som förstör ”val atmosfären” kommer att ses som förrädare. Khatami sa åt de diskvalificerade kandidaterna att endast kommunicera med väktarrådet om sin situation och inte störa väljarna med det.

Det som var värre…

Att Ahmed Khatami agerar torped under den direktsända fredagsbönen är kanske en sak men vad värre för reformisterna är att Khamenei inte verkar vara intresserad av att hjälpa dem. Under ett tal idag så hävdade Khamenei att valet som hålls i Iran tillhör de ”sundaste” i världen. Vidare i sitt tal sa Khamenei att lagen är tillför att se till att inga inkompetenta kandidater får ställa upp och att de kvalificerades rättigheter inte får ignoreras.

Tror nog att vi kan tolka dagens utspel från Khamenei och Khatami att regimen inte kommer att tillåta reformisterna att ställa upp i någon större omfattning. De får nöja sig med sina 31 platser och är dem snäll nog så kanske det kan bli 32.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Det som detta visar på trots allt är att förändringar inom systemet är möjliga. Regimen tvingas gå genom detta på grund av att det finns dynamik inom systemet, hade det varit helt platt så hade Khamenei inte behövt förklarar ett dyft. Han hade portat och och hängt reformisterna som det behagade honom.

Nu krävs det en konflikt inom fundamentalisterna som delar dom i två block där den ena sedan närmar sig reformisterna.

Majed Safaee sa...

Jopp, du har rätt. Skulle egentligen kunna göra en längre utlägg som svar men jag orkar inte just nu och nöjer mig med att säga jo, du har rätt. :-))