tisdag, februari 12, 2008

Rymdkriget...

Igår på vägen hem så slog det mig varför Ahmadinejad och regimen väljer att lägga ner stålar på att skicka ut raketer ut i rymden. Visserligen är det en skön propaganda poäng, ”ni inför sanktioner medan vi bygger månraketer” typ.

Men det finns givetvis något annat än propaganda poäng bakom allt detta och det slog mig häromdagen.

USAs militära dominans bygger på information. Att man har större bomber och coolare vapen är en ganska liten del utav USAs militära överlägsenhet. Det mesta ligger i att den amerikanska militären alltid tackvare satelliter ha övertaget när det gäller information. Men vad händer om man plockar bort satelliterna?

Jo, helt plötsligt har inte amerikanerna överlägsen underrättelse och måste då likt motståndarna ägna sig åt kamp i blindo. Men oftast på mark som motståndarna kan bättre och då kanske inte den annars överlägsna tekniken är lika mycket värd.

Här kommer regimens ”rymdprogram” in. Genom att börja skjuta ner amerikanska satteliter eller göra tillräckligt för att störa kommunikationen så kan man bryta amerikanernas överlägsenhet.

En fullgod teori… ;-)

2 kommentarer:

Unknown sa...

Mycket intressant teori. För att spinna vidare:

Regimen kan tjäna en del pengar på satelliten. Dels genom att sälja bilder och låta andra aktörer använda informationen. Exempelvis Hezbollah skulle kunna använda det mot Israel.

Dels genom att sälja tekniken till Syrien, Libanon, diverse afrikanska länder.

Anonym sa...

Jag håller med det mesta förutom en sak. Iran är redan full igång med Jamming och de har några verktyg i rymden
Skjuta ner sateliter håller jag inte med för ingen får skjuta ner den andres satelit. Rymdkriget har inte börjat och alla länder vill hålla sig till jorden