lördag, juli 15, 2006

Lite spännande om än inte helt pålitligt…

Reader´s Digest-Zogby International påstår sig ha lyckats med konststycket att genomföra en ganska bred opinionsundersökning i Iran. Undersökningen tar upp en del spännande frågor och kanske kan ändå vara en fingervisning om det Iranska folkets attityder. Man ska ha intervjuat 810 Iranier i vuxenålder och undersökningen ska ha en felmarginal på +/- 3.5 %.

Undersökningen visar att Iran är ett delat land, där 41 % av de tillfrågade ansåg att regimens viktigaste uppgift borde vara att reformera och effektivisera ekonomin, 27 % säger dock att det viktigaste är att regimen skaffar sig kärnvapen och 23 % säger att det viktigaste är fler och utökade friheter. Men samtidigt säger 56 % att Iran ska leda regionen både militärt och diplomatiskt.

31 % vill liberalisera och sekularisera Iran medan 36 % vill att Iran ska bli mer religiöst. Den enda frågan där det verkade råda en rätt så stor enighet om var att staten Israel var illegitim och inte borde excitera, 67 % av de tillfrågade ansåg det, men det måste ändå vara en rätt låg siffra efter 28 års av propaganda. Samtidigt tvivlade 66 % på att Iran och USA kommer att gå i krig under de kommande tio åren.

En majoritet av de tillfrågade sa också att man är redo att genomlida ekonomiska problem för att landet ska kunna utveckla sitt atomprogram. Bara 25 % av de tillfrågade sa att de skulle skylla på USA om det blev sanktioner och 16 % skulle skylla på den Iranska regimen, 11 % skulle skylla på EU. Det komiska är att bara 25 % anser att regionen skulle bli säkrare som Iran skaffade kärnvapen medan 35 % motsatte sig det påståendet.

Det fanns också en intressant splittring enligt mätningen, yngre och äldre Iranier var mer konservativa och religiösa än de i åldrarna 30-49 och kvinnor är mer intresserade av en liberal och sekulärtsamhälle. Samtidigt visade undersökningen på att de Iranier som har tillgång till Internet och paraboler är mer benägna att lyfta upp USA som ett föregångsland än de personer som bara får sin information från statlig Tv och radio.

Lite annat intressant och roligt från undersökningen:

De flesta Iranier vill helst besöka Mecka, men New York kommer som tredjestad och är mest populärt bland de människor som saknar Internet och parabol uppkoppling.

Det land som Iranier beundrar mest är Storbritannien följt av Turkiet. Medan Ryssland har den regering som folket beundrar mest, det tätt följt av Storbritannien och USA. Regimens ärkefiender (USA och Storbritannien) regeringar beundras alltså av 36.4 % av Iranierna. Men samtidigt sa 25 % av de tillfrågade att USA har den regering som man minst beundrar, och tillsammans fick USA och Storbritannien ca: 40 % när det kom till det styre som man minst beundrar. Dött lopp alltså mellan de som beundrar Bush/Blair och de som inte gör det (här skulle man kunna skämta om att Bush och Blair har högre "apporval ratings" i Iran än på hemmaplan ;-)). 17.4 % beundrar Putins styre minst, det gör att Ryssland kommer tvåa efter USA över de länder och regeringar man beundrar minst, det trots Putins och Rysslands charmoffensiv i Iran.

36.6 % ansåg att USA är ett föregångsland och står för frihet, 45.9 % ansåg att USA är ett farligt land som söker konflikter medan 14.2 % ansåg att USA varken är bättre eller sämre än något annat land. Alltså håller en majoritet, 50.8 % av de tillfrågade tycker inte att USA är den store satan, återigen så är det ett stort misslyckande för regimen och 28 år propaganda arbete.

48.4 % ansåg att det var av högsta prioritet att kvinnor får större rättig- och friheter.

33 % anser att de har det sämre ekonomiskt idag än för fyra år sen, 26.9 % anser att läget är detsamma medan 29.8 % anser att det varken blivit bättre eller sämre. Men hela 35.6 % anser att de har det sämre ekonomiskt ställt än vad deras föräldrar hade i samma ålder, 36.1 % anser att de har det bättre och 16.9 % anser att läget inte har förändrats.

Endast 25.7 % ansåg att de var helt fria att öppet säga sin åsikt.

Men som sagt, man ska nog ta resultaten med en stor nypa salt. Att tro att det går att genomföra en korrekt och pålitlig opinionsundersökning i en diktatur är nog att tro för mycket. Det är inte alls omöjligt att de tillfrågade känt sig hämmade att säga sin verkliga åsikt i rädsla för repressalier från regimen.

Hela undersökningen finns här och här.

Inga kommentarer: