söndag, juli 16, 2006

Iran i konflikten...

Ahmadinejad slår nya rekord i smaklöshet..

Idag yttrade sig Ahmadinejad (igen) om den pågående konflikten och sa att ”den sionistiska regimensbrott mot oskyldiga palestinier är likvärdiga Hitlers brott”. Men det intressanta med det här är om Ahmadinejad nu godkänner att förintelsen ägt rum och att Hitler begick brott, kommer han att i fortsättningen att sluta förneka förintelsen? Knappast…

Regimen förnekar inblandning..

Regimen har vid ett flertal gånger förnekat att man på något sätt är inblandade i den pågående konflikten och att man har militärpersonal på plats som hjälper Hezbollah. Men den Israeliska underrättelsetjänsten rapporterar att Iran har ca: 100 militära rådgivare medan en arabisktidning baserad i London citerar källor inom den Iranska militären på att antalet egentligen är närmare det dubbla.

Samtidigt får regimen det allt svårare att hävda sin ”oskuld” eftersom de missiler som Hezbollah skickar in mot Israel kommer från Iran. Men idag agerade Hamid-Reza Asefi, talesman för utrikesdepartementet, Iran alldeles egna Bagdad-Bob när han förnekade att regimen utrustat Hezbollah med missiler. Asefi menade att Hezbollah själva har skaffat sig den kapaciteten, så någonstans i Libanon har Hezbollah en egen missilfabrik där terrorister sitter och masskopierar Iranska missiler, enligt Asefi.

Om Iran är redo att försvara Syrien verkade Asefi lite mer osäker, det berodde på proportionerna på anfallet. Tydligen är inte kärleken mellan regimerna så djup att regimen är villig att riskera att dras in i ett krig för att rädda Syrien.

Khamenei uttalar sig

Det har gått ett par dagar och übermullan och Iran ”andlige ledare” Khamenei har varit ovanlig tyst, men idag så kommenterade han den rådande konflikten. Kortfattat så kan man säga att Khamenei hoppas på att en utbredd Israel hat nu ska råda runt omkring i världen och att hatet som ska finnas kvar även efter den rådande konfliktens slut.

Därefter kallade han Israel, eller den sionistiska regimen (regimen erkänner inte statens Israel, därför benämns staten Israel som den sionistiska staten eller den sionistiska regimen) för ”djävulsk” och jämförde Israel med en cancertumör som växer och som riskerar att infektera hela den islamiska världen.

Vid ett stycke så kallade han Israels anfall mot Libanon som “omanlig” och att anledningen till att Israel egentligen anfaller Libanon är att det libanesiska folket sagt nej till västmakternas försök att göra Libanon till basen för västerländskkultur. Khamenei menar också att det Libanesiska folket är tacksamma mot Hezbollah och deras kamp mot ”sionisterna”.

Till slut,

Det är ganska uppenbart att regimen gör och kommer att göra sitt yttersta för att undvika en direkt konflikt med Israel och USA. Det finns inte en chans att regimen själva kommer att försöka ge sig på Israel eller försöka försvara Syrien, däremot kommer säkerligen stödet till Hezbollah och Hamas att trappas upp och fler Iranska missiler och militära rådgivare kommer att skeppas till Hezbollah. Trots all retorik så har regimen allt för mycket att förlora, ett militärt nederlag eller en långvarig konflikt skulle vara dödsstöten mot en regim som är avskydd på hemmaplan. Därför kommer Ahamdinejad, Khamenei och resten att vrida upp retoriken men själva vara ovilliga att agera på annat sätt än att försöka bistå Hezbollah och diverse andra terrorgrupper.

Lyckas Israel avväpna och krossa Hezbollah så skulle det vara ett stort avbräck för den Iranska regimen, eftersom Hezbollah är den starkaste av de regimsponsrade terrorgrupperna med tanke på att Hamas ledaren just nu är i Iran och söker skydd. Samtidigt har regimen i Iran i över 20 år byggt upp Hezbollah.

Inga kommentarer: