onsdag, juli 19, 2006

Israel har rätt!

Jag tänker inte ge mig i diskussionen om huruvida Israel har rätt folkrätten på sin sida eller om det som sker just nu är en överreaktion, det finns gott om andra personer och bloggar som diskuterar detta. Men Israel har rätt i en sak och det är att det är mullorna i Iran som ligger bakom och är ansvariga för den senaste upptrappningen. Som jag har sagt tidigare det finns inte en chans att Nasrallah och Hezbollah skulle våga trappa upp den här konflikten och kidnappa Israeliska soldater utan godkännande eller order från Khamenei.

Först och främst så var det den Iranska regimen och revolutionsgardet som startade Hezbollah i början av 80-talet som ett led i Khomeinis och de radikala mullornas strategi att sprida den Islamiska revolutionen. Under hela 80-talet fungerade Hezbollah som den Iranska regimens förlängda arm, man kidnappade västerlänningar och genomförde självmordsattacker på den Iranska regimens order. Regimen har också pungat in enorma resurser och stödet till Hezbollah beräknas ligga runt ca: 350 miljoner kronor årligen. Sen så ska man komma ihåg att Hezbollah politiska ideologi är precis densamma som den Iranska regimen, politiskt så står Hezbollah ganska långt ifrån den mer sekulära Syriska regeringen.

Varför skulle då mullorna få för sig att vrida upp temperaturen i området, det kan finnas ett par olika anledningar:

1) regimens atomprogram, svaret från regimen skulle ha kommit förra veckan. Istället reste regimens chefsförhandlare, Ali Larijani till Europa helt tomhänt och utan svar, man vill skjuta upp och vinna tid. Att då skapa orolighet i en annan del i regionen för att vända omvärldens uppmärksamhet åt ett annat håll är nog väldigt välkommet.

2) Inrikespolitik, snart är det val till det viktiga Expertrådet och som i alla andra diktaturer så behöver man ena folket. Iran är just nu ekonomiskt och politiskt bankrutt, regimen är avskydd av folket och ett år med Ahmadinejad har inte gjort människor mer entusiastiska till regimen. Därför försöker regimen hitta en yttre fiende och eftersom det inte längre går att skrämma med USA så är Israel ett lätt offer. Detta är tydligt när de konservativa krafterna inom regimen försöker ordna massdemonstrationer mot Israel.

3) Inre stridigheter, regimen är splittrad i olika fraktioner och hoten om sanktioner och det kommande valet gör att splittringen blir allt djupare. Som exempel kan man nämna att Mesbah-Yazdis inte kommer att kandidera till Expertrådet efter att hans anhängare attackerat andra högtuppsatta mullor inom regimen, däribland Rafsanjani och Khatami. Så även här behöver regimen en externfiende för att sluta upp leden, när USA inte längre kan spela den rollen.

Sen kan det också bero på att regimen är komplett galna fundamentalister…

Inga kommentarer: