Ett av den Iranska regimens viktigaste mål är att sprida den islamiska revolutionen, detta står till och med i konstitutionen. Det var som ett led i detta som regimen en gång bildade Hezbollah och började stödja diverse terrorgrupper, under 80-talet använde sig regimen av dessa grupper för att destabilisera sina grannländer i förhoppningen att på så sätt kunna sprida revolutionen. Men det här lyckades aldrig och resultatet blev istället att regimen blev allt mer isolerat och avskydd av sina grannländer.
Men allt eftersom Iran-Irak kriget drog ut på tiden, regimens förluster ökade och landet blev allt mer isolerat så valde regimen att till viss del överge sina försök att ”exportera” sin revolution och försöka komma närmare resten av regionen. Men nu verkar regimen återigen på allvar ha dammat av den gamla politiken och tron att Irak-kriget flyttat fokus från regimen. Mullorna verkar idag ha en hand i det mesta som går snett i regionen, man anklagas för att stödja terrorister i Irak, regimen håller den Syriska förtryckarapparaten om ryggen, stödjer Hamas och nu Libanon.
Men samtidigt så börjar regimen att återigen känna av isolationen. Det är idag inte många arabiska och muslimska stater i regionen som i alla fall öppet valt att stödja Hezbollah. Hittills har stödet varit begränsat till personer som Sudans förre president och en del små demonstrationer i Syrien och Jordanien. Istället har regimen fått ett par hårda slag, mitt under kriget valde Egypten och Förenade Arabemiraten att göra storpolitik av en gammal gränstvist mellan Iran och Förenade Arabemiraten. Samtidigt har de islamiska staterna i regionen hittills struntat i Ahmadinejads begäran om en extra insatt OIC möte för att diskutera kriget och en fatwa uttalats i Saudiarabien om att det är förbjudet att stödja och be för Hezbollah. Inte ens i Iran verkar regimen vara förmögen att med hjälp av sin propaganda apparat få igång några stora demonstrationer, den demonstration som hölls till stöd för Hezbollah och mot Israel drog endast ett par tusenpersoner i 15 miljoner staden Teheran.
måndag, juli 24, 2006
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar